Anadolu’daki tedarikçi şirketlere cinsiyet eşitliği projesi
TSKB ve AFD’nin kadın istihdamı kredi programı kapsamında destek verdiği Koton, şimdi de Escarus işbirliğiyle hayata geçirdiği projeyle tedarik zincirinde toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda farkındalığı artırmayı hedefliyor. “Koton Paydaşları Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” projesinin ilk etabında İstanbul, Niğde, Bursa, Diyarbakır, Iğdır, Kastamonu, İzmir, Kırklareli, Batman gibi Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde faaliyet gösteren 16 tedarikçi firmayla birlikte cinsiyet eşitliği üzerine çalışmalar yürütülecek. Projeyle 3 bine yakın çalışanın hayatına dokunulması planlanıyor.
Toplumsal algıyı değiştirmek ve çalışma hayatında kadınlara fırsat eşitliği sunmak amacıyla pek çok proje hayata geçiren Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB), üç yıl önce Fransız Kalkınma Ajansı (AFD) ile başlattığı kadın istihdamı kredi programındaki başarılı uygulamalardan sonra şimdi de TSKB Sürdürülebilirlik Danışmanlığı – Escarus ile şirketlere toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda yol haritası çiziyor. Bunun son örneklerinden biri olan “Koton Paydaşları Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” projesi ile Koton’un tedarik zincirinde belirlediği 16 firmada cinsiyet eşitliğine yönelik farkındalığı artırmak ve olumlu yönde bir dönüşüm başlatmak hedefleniyor. Proje bu özelliği ile Türkiye’de bir ilk olma niteliği de taşıyor.
Escarus danışmanlığıyla yürütülecek proje kapsamında öncelikle firmalar ziyaret edilecek, bir uygulama aracı ve belirli sorularla firmaların fırsat eşitliği alanındaki mevcut durumu ölçülecek ve cinsiyet eşitliğini desteklemeye yönelik aksiyon planlarının alınması sağlanacak. Yaklaşık bir yıl sürecek çalışma sonunda firmalar, Escarus tarafından sertifikalandırılacak. Sertifika alan şirketler de faaliyetleri, işe alım süreçleri, iletişim faaliyetleri ile toplumsal cinsiyet eşitliğine ve kadının güçlenmesine duyarlı olduklarını ulusal ve uluslararası kamuoyu nezdinde tescil etmiş olacaklar. Projede İstanbul, Niğde, Bursa, Diyarbakır, Iğdır, Kastamonu, İzmir, Kırklareli, Batman gibi Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde faaliyet gösteren 16 tedarikçi firmayla birlikte cinsiyet eşitliği üzerine çalışmalar yürütülecek.
Proje kapsamında şirketlerin değerlendirileceği yedi başlık şöyle sıralanıyor:
- Üst Yönetim Taahhüdü
- İşe Alım Kriterleri
- Eğitim ve Kişisel Gelişim
- Kariyer Gelişimi ve Fırsat Eşitliği
- Çocuklu Çalışanlar için Kariyer Desteği
- İş Yerinde Tacizin Yönetilmesi
- Farkındalık ve İletişim
“Kadın istihdamı alanında hem finansal destek hem de farkındalık anlamında pek çok projeyi hayata geçiriyoruz”
TSKB ev sahipliğinde düzenlenen “Koton Paydaşları Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” projesinin tanıtım toplantısında yaptığı açılış konuşmasında fırsat eşitliği ve kadın istihdamının TSKB’nin odak konuları arasında olduğunu belirten TSKB Genel Müdür Yardımcısı Hasan Hepkaya, bankanın bu konudaki çalışmalarını şöyle anlattı: “TSKB olarak üç yıl önce değerli iş ortağımız AFD ile iş dünyasının cinsiyet eşitliği konusunda somut adımlar atması amacıyla bir sosyal kalkınma projesi başlattık. Birlikte oluşturduğumuz bir ölçüm aracıyla belirlediğimiz kadın dostu şirket olma yönünde sorumluluk alan firmalara yatırım kredileri sunduk. Bu süreçte pek çok firmamızda kadın istihdamı, fırsat eşitliği politikaları ve farkındalık anlamında önemli bir yol kat edildiğine şahit olduk. Kredi sağladığımız firmalarda 1250 kadını aktif çalışma hayatına kazandırdığımızı da gurur ve mutlulukla ifade edebiliriz.”
Koton’un cinsiyet eşitliğini desteklemek ve yaygınlaştırmak amacıyla önemli aksiyonlar aldığını söyleyen Hepkaya, “Erkek yoğun sektörlerde kadın istihdamını artırmak kadar, perakende sektörü gibi kadın yoğun sektörlerde de çalışma koşullarını iyileştirmenin son derece değerli olduğuna inanıyoruz. AFD ile birlikte başlattığımız kadın istihdamı kredisi ile oldukça başarılı çalışmalara imza attığımız Koton firmasıyla işbirliğimizi bir üst seviyeye taşıyarak Türkiye’nin farklı bölgelerinde faaliyet gösteren tedarikçi firmaları da bu dönüşüm yolculuğuna dahil edecek olmak kadın dostu ekonomi anlamında çok önemli bir adım. Projeyle kısa sürede güzel sonuçlar elde edeceğimize inanıyorum.” dedi.
AFD Proje Sorumlusu Ceyda Cesur ise yaptığı konuşmada projeyle ilgili şunları söyledi: “Kadın istihdamı ve fırsat eşitliği konularında, AFD olarak, tedarik zincirinin bu projeye katılması ve çocuk bakım hizmetlerinin geliştirilmesi en büyük arzumuzdu. Bugün, TSKB aracılığıyla, global bir marka olan Koton firmasının öncülüğünde ve Escarus desteğiyle Türkiye’de örnek teşkil edecek bir projenin tanıtımını yapıyoruz. Başından beri hayalini kurduğumuz gibi, fırsat eşitliği ve kadın istihdamı temalı projemizi büyük firmalardan, ülkemizin farklı bölgelerini kapsayan KOBİ’lere kadar yaygınlaştırıyoruz.”
“Projeyi güç ve gönül birliğiyle büyüteceğiz”
Koton Paydaşları Toplumsal Cinsiyet Eşitliği projesi tanıtım toplantısının açılışında konuşma yapan Koton Kurucu Ortağı ve Yönetim Kurulu Üyesi Gülden Yılmaz; “Tedarik zincirimizde kadın çalışanların çalışma koşullarının iyileştirilmesi, toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda daha iyi bir noktaya gelinmesi ve toplumsal fayda sağlanması için TSKB, AFD ve Escarus ile bir araya geldik. Çünkü güçlü ve sürdürülebilir bir projenin lokomotifinin her zaman paydaşlarımız olduğunun bilincindeyiz. Bu çerçevede de dönüşümü güç ve gönül birliği yaparak başlatmak istiyoruz. Bakış açımız her zaman paydaşlarımızla birlikte büyümek ve birlikte gelişmek” dedi.
Projenin daha verimli ve etkili hale gelecek şekilde paydaşlarla birlikte geliştirileceğini söyleyen Yılmaz şöyle devam etti: “Her birimiz bu projenin gelişiminde oynadığı rol ve attığı adımlarla daha iyiye doğru giden bir etki yaratıyoruz. Tıpkı suya atılan taş gibi; sağlam temellere oturtarak başladığımız bu hareketi dalga dalga büyüteceğiz. Umarız ki tüm bu çalışmalarımız, ileride bizim dışımızdaki birçok kurumun örnek alacağı, sağlam ve kapsamlı bir hareket olarak kabul görecek.”
TSKB Sürdürülebilirlik Danışmanlığı – Escarus Genel Müdürü Dr. Kubilay Kavak ise cinsiyet eşitliği alanında değerli çalışmalar yürüten Koton gibi öncü bir şirketle işbirliği yapmaktan dolayı mutluluğunu ifade etti. Kavak, projenin detaylarını ise şöyle anlattı: “Proje kapsamında 1251'i kadın olmak üzere toplam 2878 çalışanın hayatına dokunmayı planlıyoruz. Kotun'un tedarik zincirinde yer alan firmaların çeşitli uygulamalarını cinsiyet eşitliği bağlamında inceleyeceğiz, bunların güçlendirilmesi için öneri setleri geliştireceğiz ve sonrasında gelişmeleri izlemeye dönük bir program yürüteceğiz. Sürecin sonunda da projeye katılan firmalara ilerleme durumlarına göre birer sertifika vereceğiz. Bütün bu çalışmaların kadının iş yaşamındaki rolünün artırılması çabalarında önemli bir kilometre taşı olacağına yürekten inanıyoruz.”