Çevresel, Sosyal ve Diğer Prosedürler
İş birliği içinde olduğumuz uluslararası finans kurumlarından kredi temin ederken çevre konusu özel öneme sahiptir. Bankamız bu konuda duyarlı davranarak kredi değerlendirme ve raporlama aşamalarında izlenecek yöntem ve metodolojileri kredi görüşmeleri sırasında oluşturmaktadır.
- Bankamızca Dünya Bankası’ndan temin edilen “Kapsayıcı Finansmana Erişim Projesi (P163225)” Kredisi’ne ait nihai “Çevresel ve Sosyal Yönetim Çerçevesi” dokümanına aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz;
- Bankamızca Dünya Bankası’ndan temin edilen “Jeotermal Geliştirme Projesi – Ek Finansmanı (P172827)” Kredisi’ne ait nihai “Çevresel ve Sosyal Yönetim Çerçevesi” dokümanına aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.
Çevresel ve Sosyal Yönetim Çerçevesi
- Bankamızca Dünya Bankası’ndan temin edilen “Jeotermal Geliştirme Projesi – Ek Finansmanı (P172827)” Kredisi’ne ait nihai “Yeniden Yerleşim Politika Çerçevesi” dokümanına aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.
Yeniden Yerleşim Politika Çerçevesi
- Bankamızca Japonya Uluslararası İşbirliği Bankası (Japan Bank for International Cooperation - JBIC) ile imzalanan “JBIC GREEN 2” Kredi Anlaşması’na ait JBIC Satın Alma Kılavuzu’na (“JBIC Procurement Guidelines”) aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.
TSKB-AIIB Sürdürülebilir Enerji ve Altyapı Faz 2 Kredisi: Politika Beyanı
TSKB, Paris İklim Anlaşması ile uyumlu olarak Türkiye’nin iklim değişikliği azaltım ve uyum hedeflerini desteklemek üzere 2022 yılında Asya Altyapı Yatırım Bankası (AIIB) ile 200 milyon dolar tutarında yeni bir kredi anlaşması imzaladı. TSKB, bu kredi ile yenilenebilir enerji, enerji verimliliği, iklim değişikliği kaynaklı azaltım ve uyum ile bunlara destek veren sanayilerin yatırımlarına finansman sağlayacaktır.
Asya Altyapı Yatırım Bankası’nın (AIIB) Projeden Etkilenen İnsanların Mekanizması (Project-Affected People’s Mechanism”), TSKB’nin AIIB kredisi ile finansman sağlayacağı projeler için geçerlidir. Projeden etkilenen insanlar, AIIB kredisi ile finanse edilen projelere ilişkin çevresel ve sosyal konularda şikayetleri varsa TSKB (iletişim formu) ve AIIB yönetimi ile iletişime geçebilirler. Şikayetler tatmin edici bir şekilde giderilemezse, şikayetlerinizi AIIB Projeden Etkilenen İnsanların Mekanizması üzerinden iletebilirsiniz. Bu konu Size Nasıl Yardımcı Oluyoruz - Projeden Etkilenen İnsanların Mekanizması adresinde mevcuttur.
TSKB-KfW İklim Finansmanı Kredisi – Uluslararası İklim Girişimi Bağımsız Şikayet Mekanizması:
TSKB, Türkiye Cumhuriyeti ve KfW’nin de aralarında bulunduğu kalkınma ortakları arasında 2021 yılında imzalanan mutabakat zaptı çerçevesinde, Alman Kalkınma Bankası (KfW) ve T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı ile, Türkiye genelinde yenilenebilir enerji, enerji verimliliği, enerji depolama ve elektrikli araç teknolojisi yatırımlarının finansmanında kullandırılmak üzere, dış borcun ikrazı yöntemiyle 100 milyon Euro tutarında “İklim Finansmanı Kredisi” anlaşmasını 6 Nisan 2023 tarihinde imzalamıştır. Bu kredi çerçevesinde, Uluslararası İklim Girişimi (IKI – International Climate Initiative) tarafından 10 milyon Euro hibe desteği tahsis edilmiş olup Bankamız bu fonla yenilikçi yatırım projelerine destek olmayı amaçlamaktadır.
IKI Bağımsız Şikayet Mekanizması (“Independent Complaint Mechanism” – IKI ICM), TSKB’nin aracılığını üstlendiği IKI hibesi ile finansman sağlanan projeler için geçerlidir. Projeden etkilenen taraflar, IKI hibesi ile finanse edilen projelere ilişkin çevresel ve/veya sosyal konularda şikayetleri varsa TSKB (iletişim formu) ve IKI Bağımsız Şikayet Mekanizması üzerinden iletişime geçebilirler. Bu konu, Bağımsız Şikayet Mekanizması: “Independent Complaint Mechanism | Internationale Klimaschutzinitiative (IKI) (International-climate-initiative.com)“ adresinde mevcuttur.