search

TSKB’nin Aktif Büyüklüğü 52,4 milyar TL’ye Ulaştı

2 Kasım 2020
- 3 dk Okuma

Türkiye Sınai Kalkınma Bankası A.Ş. 2020 yılının ilk 9 ayına ilişkin faaliyet sonuçlarını açıkladı. TSKB’nin konsolide olmayan finansal tablolarına göre, toplam aktif büyüklüğü 52,4 milyar TL’ye ulaştı. TSKB Genel Müdürü Ece Börü, yaptığı değerlendirmede, “Pandemi etkilerini sürdürmeye devam ederken tüm paydaşlarımızla iletişimi ve iş birliği olanaklarını odağımızda tutmayı sürdürdük. İlk dokuz ayda nakit kredilerimiz aracılığı ile Türkiye ekonomisine sağladığımız destek 1,1 milyar ABD doları’na ulaştı. TSKB olarak pandeminin yarattığı zorlu etkileri azaltmak için çalışmalarımızı sürdürürken, Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarını (SKA) önceliklendiren anlayışımız doğrultusunda ekonomimize katkı sağlamaya devam edeceğiz.” dedi.

Güçlü sermaye yapısı ile sürdürülebilir kalkınmaya ve Türkiye ekonomisine katma değer sağlamaya devam eden Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB), 2020 yılının ilk 9 ayına ilişkin bilançosunu açıkladı. Buna göre, söz konusu dönemde, TSKB’nin toplam aktif büyüklüğü yılbaşına göre yüzde 26 artışla 52,4 milyar TL’ye ulaştı. Bankanın toplam kredi portföyü aynı dönemde yüzde 27 büyüme kaydederek 39,9 milyar TL oldu. TSKB’nin özkaynakları %10 artışla 5,7 milyar TL seviyesinde gerçekleşirken, 9 aylık net dönem kârı 526,1 milyon TL oldu.

Covid-19 salgını etkilerinin 2020 yılının 3. çeyreğinde devam etmesine rağmen müşterilerine sağladıkları desteğe, sürdürülebilir ve kapsayıcı bankacılık ilkeleri ile kalkınma bankacılığı sorumluluklarıyla hız kesmeden devam ettiklerini açıklayan TSKB Genel Müdürü Ece Börü, “İçinde bulunduğumuz dönemde paydaşlarımızla iletişimi ve iş birliği olanaklarını odağımızda tutmayı sürdürdük. İlk dokuz ayda nakit kredilerimiz aracılığı ile Türkiye ekonomisine sağladığımız destek 1,1 milyar ABD Doları. Yeni kredi kullandırımlarımızda yenilenebilir enerji ve kapsayıcılık temaları öne çıktı. TSKB olarak pandeminin yarattığı zorlayıcı etkileri azaltmak için çalışmalarımızı sürdürürken, Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarını (SKA) önceliklendiren anlayışımız doğrultusunda ekonomimize katkı sağlamaya devam edeceğiz. TSKB olarak bu dönemde Türkiye'nin altyapı ve üretim sektörlerinde faaliyet gösteren ve COVID-19'dan olumsuz etkilenen kurumsal şirketlerin işletme sermayesi ve likidite ihtiyaçlarının giderilmesi amacıyla, Asya Altyapı Yatırım Bankası (AAYB) ile 200 milyon dolarlık bir kaynak anlaşmasına imza attık. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın garantisi altında sağlanan söz konusu kaynak; enerji, ulaştırma, su, sürdürülebilir altyapı, sağlık, iletişim teknolojileri ile AAYB’nin stratejisi doğrultusunda tespit edilen üretim sektörlerindeki şirketlere kullandırılacak” dedi.

“Ülke ekonomisi için değer yaratmaya devam edeceğiz”

2020 yılı 3. çeyrekte, TSKB’nin “Çevresel, Sosyal ve Yönetişim Notu”nun (ESG-ÇSY) Sustainalytics Firması tarafından tescillendiğini ve global ölçekte en iyi bankalar arasında yerlerini aldıklarını belirten Börü, Banka olarak, 16,7 ESG risk notuyla düşük risk kategorisinde ve dünya genelinde ikinci yüzdelik dilimde konumlandıklarını da açıkladı. 372 banka arasında 6’ncı sıraya yerleştiklerini dile getiren Börü, “Bundan sonraki süreçte de strateji ve politikalarımızdan güç alarak ESG risk unsurlarının yönetimi konusundaki kararlılığımızı sürdüreceğiz. SKA’lar özelinde de çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bankamız iştiraki ESCARUS tarafından geliştirilen ve SKA’ları odağına alan yeni kredi modelinde; firmaların sosyal, ekonomik, çevresel konulardaki öz değerlendirmelerini Sürdürülebilir Kalkınma Araçları kapsamında tanımlarken gerekli aksiyon planlarını da geliştiriyoruz. Bu planlarla uyumluluk gösteren firmalarımızın finansman maliyetlerinde de iyileştirmeler yapıyoruz. Tüm iş kollarımız aracılığıyla ülke ekonomisi için değer yaratmaya devam ederek, Türkiye’nin sürdürülebilir kalkınmasına destek hedefimizi önceliğimizde tutmayı sürdüreceğiz” diye konuştu.

“Yeşil iktisadi toparlanma için tüm paydaşlarımızla çözümler üretiyoruz”

  • Sürdürülebilir ve kapsayıcı kalkınmanın önündeki en büyük engel olan iklim krizine karşı ortak hareket etmek amacıyla kısa süre önce Yeşil Kuğu Platformu’nu kurduklarını da hatırlatan Börü, platform aracılığıyla kamu, özel sektör ve STK temsilcileriyle, uluslararası kuruluşlar, akademisyenler, öğrenciler ve medya mensuplarına çağrılar gerçekleştirmeye başladıklarını belirtti. İklim krizine dair küresel ve ulusal gelişmeleri de platform çatısı altında yakından takip edeceklerini açıklayan Börü, yeşil iktisadi toparlanmanın sağlanabilmesi için tüm paydaşlarıyla birlikte çözüm üretmeyi hedeflediklerini ifade etti.