search

TSKB’nin Aktif Büyüklüğü Yılın İlk Yarısında 146,6 Milyar TL’ye Ulaştı

31 Temmuz 2023
- 5 dk. Okuma

TSKB, 2023 yılının ikinci çeyreğine ilişkin finansal sonuçlarını açıkladı. Banka’nın konsolide olmayan finansal tablolarına göre, söz konusu dönemde toplam aktif büyüklüğü 146,6 milyar TL olarak gerçekleşti. TSKB Genel Müdürü Murat Bilgiç, yaptığı değerlendirmede, “2023 yılının ilk altı ayında öngörülerimizle uyumlu güçlü performansımız neticesinde, yılbaşından bugüne yabancı para ve yatırım kredisi ağırlıklı kredi portföyümüzü kurdan arındırılmış bazda yaklaşık yüzde 2 seviyesinde büyüttük. Toplam kredi portföyümüz 111,5 milyar TL’ye ulaştı. SKA bağlantılı kredilerimizin toplam portföyümüzdeki oranını ise Haziran sonu itibarıyla yüzde 92 seviyesinde koruduk. İlk altı ayda ağırlıklı iklim finansmanı ve yenilenebilir enerji olmak üzere farklı sektörlerdeki SKA odaklı yatırımların finansmanına destek olmaya devam ettik. Cumhuriyetimizin 100. yılında, ülkemizin sürdürülebilir ve kapsayıcı kalkınmasına verdiğimiz desteği artırma yönünde bankamızın güçlü performansını ileri taşımayı, paydaşlarımızla ortak etkimizi büyütmeyi ve uluslararası finans kuruluşlarıyla kurduğumuz uzun soluklu iş birliklerini güçlendirmeyi sürdüreceğiz.” dedi.

TSKB (Türkiye Sınai Kalkınma Bankası), 2023 yılının ikinci çeyreğine ilişkin finansal sonuçlarını açıkladı. Buna göre, TSKB’nin toplam aktif büyüklüğü 2023 yılının ikinci çeyreğinde 146,6 milyar TL’ye ulaşırken, toplam kredi portföyü yaklaşık yüzde 2 oranında kurdan arındırılmış büyüme ile 111,5 milyar TL oldu. 

İlk altı ayda ağırlıklı iklim finansmanı, yenilenebilir enerji ve farklı sektörlerdeki SKA odaklı yatırımların finansmanına katkı sağlamaya devam eden Banka’nın, yatırım bankacılığı ve danışmanlık faaliyetlerinden elde ettiği komisyon gelirleri yıllık yüzde 65 artışla bankacılık gelirlerini destekledi. 2023 yılının ilk altı ayında 6,1 milyar TL tutarında karşılık ve vergi öncesi kâr elde eden TSKB’nin, aynı dönemde net dönem kârı 3,2 milyar TL oldu. Banka’nın özkaynak kârlılık oranı ise yüzde 43,4 olarak gerçekleşti.

Murat Bilgiç: “SKA bağlantılı kredilerimizin toplam portföyümüzdeki oranı yüzde 92.”

TSKB’nin ikinci çeyrek finansal sonuçlarına ilişkin açıklamada bulunan TSKB Genel Müdürü Murat Bilgiç, “2023 yılının ilk altı ayında öngörülerimizle uyumlu güçlü performansımız neticesinde, yılbaşından bugüne yabancı para ve yatırım kredisi ağırlıklı kredi portföyümüzü kurdan arındırılmış bazda yaklaşık yüzde 2 seviyesinde büyüttük. Toplam kredi portföyümüz 111,5 milyar TL’ye ulaştı. SKA bağlantılı kredilerimizin toplam portföyümüzdeki oranını ise Haziran sonu itibarıyla yüzde 92 seviyesinde koruduk. İlk altı ayda ağırlıklı iklim finansmanı ve yenilenebilir enerji olmak üzere farklı sektörlerdeki SKA odaklı yatırımların finansmanına destek olmaya devam ettik. Cumhuriyetimizin 100. yılında, ülkemizin sürdürülebilir ve kapsayıcı kalkınmasına verdiğimiz desteği artırma yönünde bankamızın güçlü performansını ileri taşımayı, paydaşlarımızla ortak etkimizi büyütmeyi ve uluslararası finans kuruluşlarıyla kurduğumuz uzun soluklu iş birliklerini güçlendirmeyi sürdüreceğiz” dedi.

Murat Bilgiç: “Kaynaklarının yaklaşık %85’i ÇSY odaklı bir banka olarak, sektörümüzde olumlu ayrışıyoruz.”

İklim değişikliğiyle mücadele kapsamında uluslararası paydaşlarla kapasite geliştirme ve kaynak çeşitlendirme faaliyetlerine devam ettiklerini belirten Bilgiç: “Ülkemizin yeşil dönüşümü ve düşük karbonlu ekonomiye adil geçiş sürecine sunduğumuz etkin desteği kararlılıkla sürdürüyoruz. Özel sektörün yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği yatırımlarına destek olmak üzere Nisan ayında Alman Kalkınma Bankası’ndan (KfW) 100 milyon Euro, Mayıs ayında Avusturya Kalkınma Bankası’ndan (OeKB) 25 milyon Euro tutarında kredi temin ettik. Temmuz ayında ise uluslararası finansal kuruluşlardan %113 seviyesindeki yenileme oranıyla sağladığımız sürdürülebilirlik kriterlerine endeksli sendikasyon kredimizi imzaladık. 17,5 milyon ABD Doları ve 94 milyon Euro olmak üzere iki farklı dilimden oluşan bu kredimizi, 2’si yeni katılımcı olmak üzere toplam 9 bankanın katılımıyla gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Kaynaklarının yaklaşık %85’i ÇSY odaklı bir banka olarak, sektörümüzde olumlu ayrışıyoruz. Sürdürülebilir kalkınma misyonumuzun da getirdiği sorumlulukla, uluslararası kalkınma finansmanı kurumları ve finansal kurumlarla kurduğumuz etkili iş birliklerini ileriye taşıyarak, reel sektörümüzü nitelikli fonlarla buluşturmayı sürdüreceğiz.”

TSKB, iklim yolculuğunda paydaşlarla şeffaf iletişime ve dönüşüm odaklı etkileşime önem veriyor.

TSKB’nin çifte önemlilik ilkesi çerçevesinde yenilediği paydaş ve önceliklendirme analizleri doğrultusunda, iklim risk ve fırsatlarının yönetimi, Banka’nın stratejik öncelikleri arasında ilk sıralarda yer alıyor. İklimle Bağlantılı Finansal Beyan Görev Gücü (TCFD)’nün resmi destekçisi olan TSKB, geçtiğimiz yıl BM Net-Sıfır Bankacılık Birliği (NZBA) imzacısı olarak 2050 Net Sıfır yolculuğunda önemli bir taahhütte bulundu. Bu doğrultuda, Bilim Temelli Hedefler İnisiyatifi’nin (SBT-i) onayından geçen emisyon hedeflerini Temmuz ayında açıklayan Banka, uzun vadeli iklim risklerine yönelik stratejisi doğrultusunda önemli bir adımı tamamladı. TSKB, geçtiğimiz yıl Karbon Saydamlık Projesi (CDP) kapsamında “Liderlik” seviyesine yükselen İklim Değişikliği Raporunu da yine aynı ay içinde yayımladı. 2006 yılından itibaren karbon ayak izini ölçen ve yöneten Banka, iklim değişikliği alanında dünyanın en önemli inisiyatiflerinden Karbon Saydamlık Projesi’nin Türkiye’deki ilk paydaşları arasında yer alıyor. 

İklim yolculuğunda paydaşlarla şeffaf iletişime ve dönüşüm odaklı etkileşime önem veren TSKB, geçtiğimiz yıl Türkiye’nin ilk Sorumlu Sürdürülebilirlik İletişimi Politikasını yayımlayarak iş dünyasına örnek olacak bir adım atmıştı. Bu politika doğrultusunda iletişim projelerinin çevresel ayak izini düşürme yönünde ödüllü projeler hayata geçiren Banka, son entegre faaliyet raporunu da “enerji verimli rapor” olarak yayımladı.

TSKB, cinsiyet eşitliği alanında iş ortaklarını güçlendirmeye devam ediyor.

TSKB, kapsayıcı kalkınmaya destek amacıyla başlattığı ve bugüne kadar 269 projeye yaklaşık 445 milyon ABD Doları kaynak aktardığı, “Kadın İstihdamı Kredi Programı” kapsamında iş ortaklarının sertifikasyon almalarını teşvik etmeyi sürdürüyor. Yılın ikinci çeyreğinde dört şirket TSKB’nin destekleriyle KAGİDER’in Fırsat Eşitliği Modeli (FEM) sertifikasını almaya hak kazanarak iş yerinde cinsiyet eşitliği uygulamalarını güçlendirdi.  

Murat Bilgiç: “Adında Türkiye geçen bir kurum olmanın sorumluluğuyla, Cumhuriyetimizin 100. yılında ülkemize kalıcı eserler bırakma hedefiyle ilerliyoruz.”

TSKB, 2018 yılında İKSV iş birliği ile başlattığı ‘Yarının Kadın Yıldızları: Eğitim Destek Fonu” kapsamında bu yıl 21 genç kadın müzisyene destek verdi. Böylelikle TSKB’nin 6 yılda yurtdışı eğitimine katkı sağladığı üstün yetenekli gençlerin sayısı 90’a ulaştı. Cumhuriyetin 100. yılında, sanatsal üretimi desteklemek amacıyla projeyi bir adım öteye taşıyan TSKB, bu anlamlı yılın anısına bir eser siparişinde bulundu. Genç piyanist ve besteci Cem Esen tarafından bestelenen eserin dünya prömiyeri 11 Haziran’da Süreyya Operası’nda gerçekleşti. Piyano ve viyolonsel için bestelenen eseri 2023 yılında Yarının Kadın Yıldızları Eğitim Fonu’ndan yararlanmaya hak kazanan müzisyenler seslendirdi. 

Banka’nın Cumhuriyetin 100. yılına özel projelerine değinen Bilgiç, sözlerini şöyle tamamladı: “Bundan 73 yıl önce, TBMM’den geçen özel bir yasa ile, kalkınma yatırımlarının desteklenmesi ve sermaye piyasalarının geliştirilmesi misyonuyla kurulmuş bir banka olarak, bugün Türkiye’de sürdürülebilir bankacılık alanında öncü konumda olmanın gururunu yaşıyoruz. Adında “Türkiye” geçen bir kurum olmanın sorumluluğuyla, Cumhuriyetimizin 100. yılında ülkemize kalıcı eserler bırakma hedefiyle ilerliyoruz. Bu yıl bankacılık faaliyetlerimizin yanı sıra farklı alanlarda hayata geçireceğimiz toplumsal projelerle Türkiye’nin sosyal ve kültürel kalkınmasını güçlü şekilde desteklemeye devam edeceğiz.”