search

TSKB Enerji Verimliliği Yatırımlarının Finansmanıyla Karbon Salımını 2.4 milyon Ton Azalttı

11 Ocak 2019
- 3 dk Okuma

Uluslararası piyasalardan sağladığı orta ve uzun vadeli fonlarla Türkiye’de enerji verimliliğine de önemli destekler veren TSKB, bugüne kadar sadece bu amaç için 80’in üzerinde projeye yaklaşık 655 milyon ABD doları finansman sağladı. Enerji Tasarrufu Haftası nedeniyle açıklama yapan TSKB Genel Müdürü Suat İnce, “Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından, enerji verimliliğine dikkat çekmek için düzenlenen Enerji Tasarrufu Haftası özellikle sanayi şirketleri nezdinde farkındalığı artırmak için büyük önem taşıyor. Kuşkusuz reel sektörün kaliteden ödün vermeksizin enerjiyi verimli kullanmasının sağlanması hem ekonomik hem çevresel açıdan büyük bir potansiyele karşılık geliyor. TSKB olarak biz de bu konuda üstümüze düşeni yapıyor, finanse ettiğimiz enerji verimliliği yatırımları ile her yıl 4.7 milyon Gigacal düzeyinde enerjiyi ülkemize kazandırıyoruz” dedi.

Türkiye’nin kapsayıcı ve sürdürülebilir kalkınması için çalışan Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB), başta enerji verimliliği olmak üzere, sürdürülebilir temalı finansman destekleriyle dikkat çekiyor. Kredi portföyünün yüzde 68’sinin sürdürülebilir temalı yatırımlarının oluşturduğu banka bugüne kadar 80’in üzerinde enerji verimliliği projesine yaklaşık 655 milyon ABD doları finansman sağladı.

Enver (Enerji Verimliliği Derneği)’in yönetim kurulu üyeleri arasında da yer alan TSKB Genel Müdürü Suat İnce, Enerji Tasarrufu Haftası nedeniyle yaptığı açıklamada, özellikle sanayi şirketlerinin bu alandaki farkındalığının artırılmasının büyük önem taşıdığına işaret etti. Bu konuda TSKB’nin çalışmalarına değinen İnce, “Kuşkusuz reel sektörün kaliteden ödün vermeksizin enerjiyi verimli kullanmasının sağlanması hem ekonomik hem çevresel açıdan büyük bir potansiyele karşılık geliyor. TSKB olarak biz de bu konuda üstümüze düşeni yapıyor, finanse ettiğimiz enerji verimliliği yatırımları ile her yıl 4.7 milyon Gigacal düzeyinde enerjiyi ülkemize kazandırıyoruz. Bu yatırımlar düşük karbonlu ekonomik dönüşüm için de önemli. Bu güne kadar finanse ettiğimiz 80’in üzerinde yatırımla ülkemizin yıllık karbon salımını yılda 2.4 milyon ton düzeyinde düşürdük. Kredi portföyümüzün %68’ini oluşturan ve içinde yenilenebilir enerji, çevre gibi farklı sürdürülebilirlik temalarını da barındıran yatırımları da hesaba kattığımızda azaltılan karbon salımı yıllık 12 milyon tona ulaşıyor” dedi.

İnce, enerji verimliliği projelerinin iklim değişikliğiyle mücadele ve enerjide dışa bağımlılığın azaltılması anlamında fark yaratmasının yanı sıra özel sektörde enerji maliyetlerini düşürerek, rekabet avantajı sağladığına dikkat çekti.

Enerji verimliliği yatırımlarının her sektörde yaygınlaştığını belirten İnce sözlerine şöyle devam etti: “Enerji verimliliği yatırımlarında özellikle enerji girdisi, tüketimi yüksek olan, demir çelik, çimento, tekstil, otomotiv, kimya ve plastik gibi sektörler öne çıkıyor. Yatırım alanı olarak baktığımızda ise enerji verimliliği projelerinin atık ısıdan enerji üretimi, tesis modernizasyonu, enerji optimizasyonu, enerji verimli teknolojiler, yalıtım, aydınlatma, taşıma ve yeşil binalar gibi geniş bir yelpazeye yayıldığını görüyoruz.”

10 yıldır enerji verimliliğinin destekçisi

2009 yılından bu yana enerji verimliliği konusunda orta ve uzun vadeli finansman sağlayan ve pek çok proje hayata geçiren TSKB, ilk olarak Dünya Bankası’ndan (IBRD) Clean Technology Fund kapsamında temin ettiği krediyle, enerji verimliliği konusunda kapasite geliştirmeye başladı. Hem pazarlama faaliyetlerini bu yeni temaya göre geliştirdi hem de müşteri tarafında enerji verimliliği konusunda farkındalık yaratacak çalışmalara imza attı. TSKB’nin enerji verimliliği alanında fon temin ettiği kalkınma finansmanı kuruluşları arasında Dünya Bankası (IBRD-IFC), Fransız Kalkınma Ajansı (AFD), Alman Kalkınma Bankası (KfW), Japon Uluslararası İşbirliği Bankası (JBIC), Avrupa Yatırım Bankası (AYB), İslam Kalkınma Bankası (IDB), Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Avusturya Kalkınma Bankası (OeEB), Asya Altyapı Yatırım Bankası (AIIB) yer alıyor.

Ayrıca 2016 yılında Türkiye’nin ve içinde bulunduğu bölgenin ilk Yeşil/Sürdürülebilir Tahvil ihracını gerçekleştiren TSKB’nin, bu ihraçtan elde ettiğim 300 milyon dolarlık fonla desteklediği projeler arasında enerji verimliliği yatırımları da var. 2017 yılında ise uluslararası piyasalarda ‘Sermaye Benzeri Sürdürülebilir Tahvil’ ihracını gerçekleştiren ilk banka olan TSKB, 300 milyon dolarlık bu ihracattan elde ettiği fonla da iklim değişikliğiyle mücadele kapsamında enerji verimliliği projelerini destekliyor.