search

TSKB’den Akenerji’nin yenilenebilir enerji portföyüne 84 milyon Euro’luk kredi desteği

22 Aralık 2010
- 2 dk Okuma

Sürdürülebilir kalkınmaya yönelik yatırım projelerini destekleyen, Türkiye’nin özel sermayeli ilk yatırım ve kalkınma bankası TSKB, ülkemizin en büyük özel sektör elektrik üreticilerinden biri olan Akenerji Elektrik Üretim A.Ş.’nin bağlı ortaklığı MEM Enerji Elektrik Üretim A.Ş. bünyesinde gerçekleştirilecek 3 Hidroelektrik Santrali için, 79 milyon USD ve 28 milyon Euro tutarlarında toplam 84 milyon Euro finansman sağladı. Söz konusu santrallerin toplam yatırım tutarı ise 120 milyon Euro.

Krediye ilişkin anlaşma, 22 Aralık’ta gerçekleştirilen bir törenle TSKB Genel Müdürü Halil Eroğlu ve Akenerji Genel Müdürü Ahmet Ümit Danışman tarafından imzalandı.

“Türkiye’nin Çevreci Bankası” TSKB’nin finansörlüğünde hayata geçirilecek ve toplam 64 MW’lık kurulu güce sahip olacak Bulam (Adıyaman), Himmetli (Adana) ve Gökkaya (Adana) HES’lerinin yaklaşık 240 milyon kWh enerji üretmesi planlanıyor. Halen yatırım aşamasında olan HES’ler devreye alındığında, yaklaşık 160 bin ton karbon salınımı engellenmiş olacak.

Akenerji Genel Müdürü Ahmet Ümit Danışman, Türkiye’nin her yıl %8 oranında artması öngörülen elektrik enerjisi talebini karşılamak amacıyla kurulu gücünü artırmayı hedeflediğini belirterek, “Akenerji olarak, yaşanan finansal krize rağmen yatırımlarımızı hız kesmeden sürdürüyoruz. Büyüme stratejimizi üretimde kaynak çeşitliliğini artırmak ve çevreye duyarlı yatırımlara ağırlık vermek olarak belirledik. Yenilenebilir enerjiye dayalı yatırım faaliyetlerimize hız verirken, bu kapsamda Balıkesir’de kurduğumuz yılda 52 milyon kilovat-saat elektrik üretecek olan Ayyıldız Rüzgar Enerji Santrali’ni, Eylül 2009 itibariyle devreye aldık. Bugün toplam 373 MW’a ulaşmış olan mevcut kurulu gücümüzü, yenilenebilir enerji alanında da çeşitlendirerek 5 yıl içinde 3.000 MW’a ulaşma hedefi doğrultusunda yatırımlara aralıksız devam ediyoruz” şeklinde konuştu.

TSKB Genel Müdürü Halil Eroğlu da çevre ve sürdürülebilir bir geleceğin kendileri açısından özel bir önem taşıdığını vurgulayarak, “TSKB olarak sürdürülebilir kalkınmayı destekleyecek her yatırımı finanse etmeye hazırız” dedi.

Eroğlu sözlerine şöyle devam etti: “Türkiye’de ‘ilk çevre kriterli kredi’ çalışmalarını TSKB olarak biz başlattık. Ekonomik kalkınmanın çevreye zarar vermeden sağlanması için benimsediğimiz sürdürülebilir bankacılık kriterleri çerçevesinde, finansman sağladığımız kurumların ve projelerin çevresel riskini de göz önünde bulunduruyoruz. Bugün Türkiye’de sayıca en fazla yenilenebilir enerji projesini finanse eden kurumuz. Bugüne kadar finansman sağlamayı taahhüt ettiğimiz yenilenebilir enerji projelerinin sayısı 86’ya, bu projelerden sağlanan enerji seviyesi yaklaşık 2.283 MW’a ulaştı. Bu rakam, Türkiye’nin toplam yenilenebilir enerji kurulu gücünün %15’ine, toplam üretim kapasitesinin ise %2’sine denk geliyor. Tüm bu projeler devreye girdiğinde, Türkiye’nin karbon salımında 4.7 milyon ton civarında, bir başka deyişle yaklaşık %1.3 oranında azalma olacak. Bu projeleri desteklemek için Dünya Bankası, IFC, Avrupa Yatırım Bankası, KfW, AFD (Fransız Kalkınma Ajansı), Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası gibi uluslararası kaynakları kullanıyoruz. Son olarak, Türkiye’de gerçekleştirilecek yenilenebilir enerji, enerji verimliliği, çevre kirliliğini önleme ve çevreye olumlu etkisi olacak diğer projelerin finansmanında kullanmak üzere Avrupa Yatırım Bankası’ndan 150 milyon euroluk bir kaynak temin etmiş bulunuyoruz. Ülkemizin önde gelen enerji şirketlerinden Akenerji’nin yatırımlarını desteklemek adına böyle bir işbirliğine imza atmaktan dolayı son derece mutluyuz.”