search

AFD ve TSKB yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği yatırımlarını finanse etmek için 50 milyon Euro değerinde kredi anlaşması imzaladı

7 Ekim 2009
- 3 dk Okuma

“Türkiye’nin Çevreci Bankası” TSKB ve 60’dan fazla ülkede ekonomik ve sosyal kalkınma faaliyetlerini finanse eden Fransız Kalkınma Ajansı (AFD)’nın işbirliği çerçevesinde 50 milyon Euro değerinde kredi anlaşması imzalandı.

6 Ekim 2009 tarihinde imzalanan anlaşma kapsamında gerçekleşen imza törenine AFD Başkanı Jean Michel Severnio, TSKB Genel Müdürü Halil Eroğlu ve Fransa Başkonsolosu Herve Magro katıldı.

TSKB’nin sürdürülebilir kalkınma misyonunu destekleyen kredi sayesinde Türkiye’deki sera gazlarının salımının azaltılabilmesi için kullanılan yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği oluşumu teşvik edilecek ve uzun süreli finansal kaynak sağlanacak.

Bu anlaşma aynı zamanda enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji alanında bilinç seviyesini yükseltmeyi ve bu çerçevede TSKB müşterilerini desteklemeyi amaçlayan ayrıntılı teknik yardım ve eğitim programlarını da kapsamakta. TSKB ve AFD arasında imzalanan anlaşma sonrasında, karbon varlık oluşumu ve enerji birikimleri de karbondioksit salımı azalması oranında izlenebilecek.

AFD Başkanı Jean Michel Severino; “Düşük karbon ekonomileri inşa etmek, AFD grubunun stratejik odak noktasında yer alıyor. Bugün, uzun süreli ortağımız TSKB ile imzaladığımız anlaşma, grubumun yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği gelişimini teşvik emek için başlattığı yatırım ana programının önemli bir bölümünü oluşturuyor. AFD Grubu, 2009 yılı süresince Türkiye’deki iklim değişikliğinin üstesinden gelmek için 200 milyon Euro tahsis edecek. Bu program, geçtiğimiz Nisan ayında AFD ve Türkiye Çevre ve Orman Bakanlığı arasında imzalanan ve sera gazı salımlarını azaltmayı amaçlayan yatırımları desteklemeyi hedefleyen mutabakat kapsamında yer alıyor.” dedi.

TSKB Genel Müdürü Halil Eroğlu; “Yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği projelerinin finansmanı TSKB’nin öncelikleri arasında. 5 yıllık süreç içerisinde Türkiye’de, 79 yenilenebilir enerji projesine finansman sağladık ve sürdürülebilir kalkınma projelerini destekledik. AFD’den temin ettiğimiz yeni kredi de bu alanlarda kullanılacak. AFD ile gelişen ortaklığımızdan mutluluk duyuyoruz, bu kaynaktan inovatif enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji projelerine finansman sağlayacağız.” diye konuştu.