search

EBRD ve TSKB’den, Yalıtım Ürünleri Üreticisi Panelsan’a Finansman Desteği

7 Haziran 2022
- 2 dk. Okuma

EBRD ve TSKB’nin Panelsan'a sağladığı 1.5 milyon euroluk kredi, Türkiye’nin enerji verimliliği hedeflerine katkı sağlayacak.

  • Türkiye’de enerji verimliliği iyileştirme ürünleri yüksek talep görüyor.
  • EBRD ve TSKB, Türk yalıtım ürünleri üreticisi Panelsan’a, şirketin Türkiye'deki büyüme stratejisi için 1.5 milyon euro ortak kredi sağladı.

 Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB) arasındaki risk paylaşım modeli kapsamında, Türkiye’de yalıtım paneli üretimi alanında faaliyet gösteren Panelsan'a finansman sağlandı.

EBRD'nin Risk Paylaşım Çerçevesi (RSF) kapsamında şirketin işletme sermayesi ihtiyaçlarının finansmanı için kullanılacak 1,5 milyon euro tutarındaki kredi Panelsan’ın ülkede enerji verimliliğini artıran ürünlere yönelik artan talebi karşılamak üzere gerçekleştirdiği yalıtım panellerinin üretimine katkı sağlayacak. TSKB ve EBRD’nin yüzde 50 oranında ortak olduğu kredi ile Panelsan’ın sürdürülebilirlik ve kapsayıcılık eksenindeki fırsat eşitliği çalışmaları da desteklenecek.

2004 yılında kurulan Panelsan, Türkiye'nin önde gelen yalıtım paneli üreticilerinden biri konumunda. Şirket, ticari ve konut binalarında enerji verimliliğini artıran mineral yün ve genleştirilmiş polistirenden sandviç panellerin yanı sıra yenilenebilir enerji üretimine olanak sağlayan güneş panelleri üretiyor. Şubat 2022'de başarılı bir halka arz gerçekleştiren Panelsan’ın hisseleri Borsa Istanbul'da işlem görüyor.

Türkiye'nin yeşil ekonomiye geçişini hızlandırmayı önceliklendiren EBRD ve TSKB, özel sektörün bu yöndeki yatırımlarına kaynak sağlamaya devam ediyor. 

Türkiye genelindeki küçük ve orta ölçekli işletmelerin finansmana erişimini iyileştirmek ve kolaylaştırmak amacıyla EBRD ve TSKB arasındaki risk paylaşım anlaşması kapsamında sağlanan kredilerle, iki kurumun ortaklaşa seçtikleri uygun işletmelere finansman sağlanıyor. Müşteriler ise bu kredileri işletme sermayesi veya sermaye harcamalarını karşılamak için kullanabiliyorlar.

Türkiye'nin önde gelen kurumsal yatırımcılarından biri olan EBRD, bugüne kadar büyük çoğunluğu özel sektöre olmak üzere, 373 proje aracılığıyla ülkeye 16 milyar Euro’dan fazla yatırım yaptı.

Kurumsal krediler, proje finansmanı, yatırım bankacılığı ve danışmanlık hizmetleriyle BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarına etkin katkı sağlayan TSKB ise 2021-2030 arasında işletmelere 8 milyar ABD Doları tutarında SKA bağlantılı finansman sağlamayı planlıyor.