search

TSKB, 2010 yılı finansal sonuçlarını açıkladı: TSKB’nin 2010 solo net karı 212 Milyon TL

10 Şubat 2011
- 2 dk Okuma

Türkiye’nin ilk özel kalkınma ve yatırım bankası olan TSKB, 2010 yılı finansal sonuçlarını açıkladı. Buna göre, TSKB’nin vergi öncesi solo karı 268 milyon TL’ye yükselirken; net dönem karı ise 212 Milyon TL olarak gerçekleşti. Bankanın, yıllık bazda net karı %21 artış gösterdi.

TSKB tarafından açıklanan 2010 yılı finansal sonuçlarına göre; bankanın aktif büyüklüğü, 2010 yılı sonunda, geçen yılın aynı dönemine göre %14.5 büyüme kaydederek 7.9 Milyar TL seviyesine ulaştı. TSKB’nin toplam kredileri ise yıllık bazda %22.5 artarak, 4.8 milyar TL seviyesinde gerçekleşti. 31 Aralık 2010 itibariyle özkaynakları 1.3 milyar TL’ye ulaşan TSKB’nin, özkaynak karlılığı %18.4 aktif karlılığı ise %2.9 olarak kaydedildi. 2010 yılı rakamlarına göre, TSKB’nin konsolide bazda vergi öncesi karı 287 Milyon TL, net dönem karı ise 228 Milyon TL olarak gerçekleşti. Bankanın, konsolide toplam aktifleri %15 artarak 8.4 Milyar TL seviyesine ulaştı. Değerlendirme toplantısında konuşan TSKB Sn. Genel Müdürü Halil Eroğlu, “Dünyada birçok ülkede finansal krizin etkisi 2010 yılında da görülmeye devam ederken, ülkemizde bankacılık sektörü daha önce yaşadığı kriz deneyimleri ve başarılı yönetimleriyle güçlü ve karlı performansını devam ettirmektedir. 60. hizmet yılını başarıyla tamamlamanın haklı gururunu yaşayan TSKB; 2010 yılında istikrarlı, sağlıklı ve sürdürülebilir bir performans sergiledi. Bunun sonucunda da toplam varlıklarını yıllık bazda %14.5 arttırarak 7.9 Milyar TL seviyesine yükseltti. Özkaynakları ise %22.7 sermaye yeterliliği rasyosu ile 1.3 Milyar TL seviyesine geldi” dedi.

Eroğlu ayrıca, 2010 yılında TSKB’nin plasman hacminin 1.4 Milyar USD’ye ulaştığını ve son beş yılda sabit sermaye yatırımlarına sağladığı kaynağın toplam tutarının 3.7 milyar USD seviyesinde olduğunu belirterek; “Beş yıl önce yenilenebilir enerji projelerinin finansmanında yaptığımız atılımla enerji konusunu bankacılık dünyasının gündemine taşıdık. Önümüzdeki dönemde başta altyapı, turizm ve diğer sanayi sektörlerindeki yatırımlarımıza devam ederek, portföyümüzün karma yapılanmasını koruyacağız” şeklinde konuştu. Konuşmasında, yatırım bankacılığıyla ilgili değerlendirme de yapan Eroğlu, %88 oranında artan komisyon gelirlerinde en büyük katkıyı yatırım bankacılığının sağladığı söylerken; Türkiye’de sermaye piyasalarının gelişiminde öncü rol üstlenen TSKB’nin, yatırım bankacılığı faaliyetleri kapsamında üç başarılı halka arz gerçekleştirdiğini, Türkiye’nin en büyük beşinci halka arzı olan Emlak Konut GYO’nun, yurt içi ve yurt dışı yatırımcıların yoğun ilgisiyle karşılaştığını kaydetti.

Özel sektör tahvilleri ve banka bonolarında yaşanan parlak geri dönüş yılında TSKB’nin borçlanma araçları piyasasını yönlendiren birçok başarılı projeye imza attığının altını çizen Eroğlu, sektördeki öncü kimlikleri ile bir zamanların popüler yatırım aracı banka bonolarını, uzun yılların ardından yatırımcılara “TSKB Banka Bonoları” üzerinden tekrar kazandırdıklarını vurguladı. “TSKB, örnek kimliği ile sermaye piyasalarında aktif rol oynayacak” TSKB Genel Müdürü Halil Eroğlu, son olarak “Türkiye’de önemli bir misyonu olan TSKB, örnek kimliği ve rol modelliği sayesinde bölgesel kalkınma bankacılığında öncü rol oynama potansiyeline sahiptir. Son yıllarda uygulamaya koyduğumuz iş stratejileri ve bayraktarı olduğumuz sürdürülebilir bankacılık felsefesi bizi hedeflerimize her geçen yıl daha da yaklaştırmaktadır. Türkiye’nin 2011 ve devam eden yıllarda katedeceği sağlıklı büyümeye paralel olarak, TSKB’de finansal mevcudiyetini güçlendirecektir” dedi.