search

TSKB’ den Unit’e 47 milyon dolar değerinde yenilenebilir enerji kredisi

15 Ekim 2009
- 3 dk Okuma

Yenilenebilir enerji ve çevre projelerinin finansmanında öncü bir rol üstlenen Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB), Türkiye ile Doğu ve Güneydoğu Avrupa’da uzun yıllardır enerji sektöründe faaliyet gösteren Unit’in Erzincan’da kuracağı 49,8 MW’lık Hidroelektrik Santrali için 47 milyon ABD Doları değerinde kredi sağladı. Kredinin imza töreni, 15 Ekim Perşembe günü Les Ottomans Hotel’de gerçekleştirildi.

“Türkiye’nin Çevreci Bankası” TSKB’nin finansörlüğünde Erzincan’ın İliç ilçesinde inşa edilecek olan Bağıştaş II Hidroelektrik Santrali, 49,8 MW kurulu güce sahip olacak. 72 milyon ABD dolarına mal olması planlanan tesisin 2011 yılının son çeyreğinde devreye girerek yılda 180 milyon kWh enerji üretmesi planlanıyor.

Türkiye’de sayıca en fazla yenilenebilir enerji projesini finanse eden kurum olan TSKB’nin bu proje ile birlikte finansman sağladığı proje sayısı da 80’e ulaşıyor. Bu projeler arasında; 72 hidroelektrik santrali, 4 rüzgar santrali, 2 jeotermal enerji santrali, 2 adet de metan gazından elektrik üretimi yapan santral bulunuyor.

TKSB Genel Müdürü Halil Eroğlu imza töreninde yaptığı konuşmada, çevre odaklı sürdürülebilir yatırımları finanse etmek üzere tasarlanmış özel krediler sunduklarını belirterek, “Son 5 yıl içinde enerji portföyümüzü önemli ölçüde geliştirdik. Sağladığımız çevre ve yenilenebilir enerji kredileri ile çevre konusunda, Türkiye’de sayıca en fazla projeye imza atmış banka konumuna geldik. Kredi portföyümüzün %23’ünü oluşturan enerji sektöründe yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği önümüzdeki iki yıl içinde de odaklanacağımız önemli alanlar olmaya devam edecek” dedi. TSKB olarak 2000'li yılların ortasından bu yana 80 adet yenilenebilir enerji projesine destek sağladıklarını vurgulayan Eroğlu, bu projelerin toplam kurulu gücünün 2 bin megavatın üzerinde bulunduğunu da sözlerine ekledi.

Unit Investment N.V. Yönetim Kurulu Üyesi ve Bağıştaş II projesinin sahibi Akdenizli Elektrik Üretim A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Cem Şirin ise;

“Doğu, Güneydoğu Avrupa ve Türkiye’de uzun yıllardır enerji alanında faaliyet gösteren grubumuz yaşanan finansal krize rağmen yatırımlarını hız kesmeden sürdürüyor. 2.000 MW'ların üzerinde olan proje portföyümüzün, 1.500 MW'lık kısmını, inşaat işleri devam eden yeni santral yatırım projeleri oluşturuyor. İnşaat aşamasındaki santrallerimizin ise 2012–2013 yılları arasında devreye girmesi hedefleniyor. Türkiye elektrik sektörü kapsamında grubumuzun büyüme stratejisini; önümüzdeki dönemlerde doğalgaz ve kömür yakıtlı santral yatırımları ve yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı elektrik üretim yatırımlarına ağırlık vermek olarak belirledik.” dedi.

“Bağıştaş II” projesinin yenilenebilir enerji yatırımları konusunda atılan önemli bir adım olduğunu belirten Şirin, bundan sonra da yenilenebilir tip hidroelektrik santralleri, jeotermal, güneş ve rüzgar enerjisine dayalı yenilenebilir yatırımlar ve katı atık yakıtlı elektrik üretimi tesis yatırımlarına hızla devam edeceklerini vurguladı.

Enerji finansmanı konusundaki uzmanlığı sektör tarafından kabul edilen TSKB ile hayata geçen Bağıştaş II projesi ve Unit Grup portföyünde yer alan diğer projeler ile ilgili çalışmaların son derece iyi ve uyum içerisinde ilerlediğini belirten Şirin, sağlanan bu özel işbirliği ortamının bundan sonra da devam etmesini umduğunu belirtti.

Cem Şirin sözlerine şöyle devam etti: “Bağıştaş II’nin inşaat işleri 2009’un Nisan ayında başlatıldı. Proje ile ilgili gerek teknik gerekse idari bilgilendirme, Erzincan Valiliği nezdinde gerçekleştirildi ve proje ile ilgili çevredeki yerleşim birimlerine sağlanacak katkı ve öncelikler sayın valimize aktarıldı. Değerli Erzincan Valimiz, projeye, sosyal sorumluluk çerçevesinde bizzat tam destek verdiğinin altını çizdi.

Yenilebilir enerji alanını kalkındıracak projede, yaklaşık 250–300 kişi sahada görev alacak. Bu iş gücünün mümkün olduğunca yöre halkından istihdam edilmesiyle bölgenin gelişmesine katkı sağlanması planlanıyor.

Ayrıca Projenin etkilediği köylerde halkı bilgilendirme toplantıları düzenlenerek, halkın sorularına yanıt verildi ve inşaat suresi boyunca halka sağlanacak faydalar anlatıldı. Bu aktarımlar doğrultusunda halkın projeyi destekleyici tavrının vurgulanması gereken önemli bir nokta olduğuna dikkat çekmek istiyoruz.

Tüm bunların yanı sıra ÇED yükümlülükleri 2008 yılı Şubat ayında yerine getirilerek, Proje Tanıtım Dosyası hazırlandı ve Çevre ve Orman Bakanlığı’ndan “ÇED Gerekli Değildir” Belgesi Şubat 2009’da alındı.

Tüm gereklilikleri eksiksiz olarak tamamlanan projenin yenilenebilir enerji dünyasına farklı bir soluk getirmesini diliyoruz.”