search

TSKB, Dünya Bankası ile ‘Kredi Anlaşması’ İmzaladı

5 Nisan 2011
- 2 dk Okuma

Dünya Bankası’ndan Türkiye Sınai Kalkınma Bankası’na (TSKB) 180 Milyon ABD Doları ve 87,8 Milyon Euro Kredi

Türkiye Sınai Kalkınma Bankası A.Ş. (TSKB), Dünya Bankası ile yeni bir kredi anlaşması imzaladı. Söz konusu kredi anlaşmasıyla TSKB, Dünya Bankası’ndan toplam 180 Milyon ABD Doları ve 87.8 Milyon Euro tutarında iki ayrı kredi temin etti.

Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB) ile Dünya Bankası arasında “İhracatın Finansmanı Aracılık Projesi Kredisi IV (EFIL IV) Ek Finansmanı” sözleşmesi, 5 Nisan 2011 tarihinde Ankara’da imzalandı. T.C. Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı garantisiyle temin edilen kredinin tutarı 180 Milyon ABD Doları ve 87,8 milyon Euro’dur.

Dünya Bankası’ndan sağlanan ek finansman, Türkiye genelinde özel sektöre ait ihracatçı firmaların işletme sermayesi ve sabit sermaye yatırımlarının finansmanı amacıyla temin edilmiş olup kullandırımı tamamlanmış olan “İhracat Finansmanı Aracılık Kredisi IV`e (EFIL IV) ilave olarak Dünya Bankası tarafından aynı amaçla kullandırılmak üzere sağlandı.

Kredide, TSKB ‘Aracı Banka’ (APEX Bank) olarak faaliyet göstererek, Dünya Bankası’ndan temin ettiği krediyi ticari bankalar ve finansal kiralama şirketleri aracılığıyla ihracatçılara kullandıracak.

2004 yılından itibaren TSKB, ‘Aracı Banka’ rolüyle EFIL II, EFIL III ve EFIL IV kredileri altında 900 milyon ABD Doları düzeyinde fonun kullandırımını sağladı. Söz konusu kredilerin tamamının hızlı ve başarılı bir şekilde nihai kullanıcılara aktarılmış olmasıyla Dünya Bankası’ndan EFIL projesine 300 milyon ABD Doları eşdeğerinde ek finansman sağlanarak, projenin sürdürülmesinin zemini oluşturdu.