search

TSKB müşterilerine “Varant” işlemleri yapma imkanı sunuyor!

6 Eylül 2010
- 2 dk Okuma

Türkiye Sınai Kalkınma Bankası A.Ş. (TSKB), müşterilerine Varant* işlemleri yapma imkanı sunuyor. Varant işlemleri online olarak ya da müşteri temsilciliği aracılığı ile yapılabilmekte olup müşterilerimizin tek yapması gereken, varant risk bildirim formunu doldurmalarıdır.

*Varant nedir? Varantı elinde bulunduran kişiye, dayanak varlığı ya da göstergeyi önceden belirlenmiş olan bir fiyattan belirli bir tarihte veya belirli bir tarihe kadar alma ya da satma hakkı veren ve bu hakkın kaydi teslimat ya da nakdi uzlaşı ile kullanıldığı menkul kıymet niteliğindeki sermaye piyasası aracıdır.

Nasıl İşlem Yapılır?

Varantlar, BIST’deki Kurumsal Ürünler Pazarı altında bulunan Varant Pazarında işlem görürler. Varant işlemleri Hisse Senedi Piyasası sürekli müzayede seans saatleri dahilinde gerçekleştirilir. Birinci seans 9:50 – 12:30 arasında,ikinci seans 14:20 – 17:30 arasındadır. Varantlar açılış seansına dahil edilmezler. Her bir varantta sürekli olarak alış/satış kotasyonu veren bir piyasa yapıcı bulunmaktadır.

Varantın opsiyondan farkı nedir?

Opsiyonlar iki taraf arasında yapılmış sözleşmelerdir. Varantlar ise menkul kıymet niteliğindeki sermaye piyasası aracıdır. Farklı vergilendirmeye tabidirler. Varantlar’da sadece hak satın alınabildiği ve hak satılamadığı için yatırımcılar için bir teminatlandırma gerekmemektedir. Ancak tam mükelfef yatırımcılardan elde edilen gelir üzerinden %10 oranında stopaj kesintisi yapılmaktadır.

Varantların kullanım amaçları nelerdir?

Yatırım ve Koruma amaçlı olarak kullanılabilir.

Varant ile ilgili ek bilgiler:

Zarar limitli ancak kar limitsizdir. Zarar ödenen prim ile sınırlıdır ancak kar piyasa fiyatına bağlı olarak limitsizdir.

  • Hak verir ancak yükümlülük altına sokmaz.
  • Yükümlülük altına sokmadığı için bir teminatlandırma zorunluluğu yoktur.
  • Tanım farkından dolayı diğer türev ürünler karşısında % 10 stopaj kesintisi sebebi ile vergi dezavantajı bulunmaktadır.