search

TSKB ve İspanyol Essentium Grubu'nda Türkiye'nin Enerjisine Destek

3 Eylül 2009
- 2 dk Okuma

Enerji sektörünün her geçen gün daha da büyük önem kazandığı günümüzde, yenilenebilir enerji ve çevre projelerinin finansmanında öncü bir rol üstlenen TSKB, İspanyol Essentium Grubu’nun Türkiye’de kurmayı planladığı 4 yeni Hidroelektrik Santrali için 42 milyon Euro değerinde kredi sağladı.

Geçtiğimiz yıl Universal Çimento şirketini satın alan ve Türkiye’ye 400 milyon Euro’luk yatırım yapacağını açıklayan İspanya’nın önde gelen şirketlerinden Essentium Grubu’nun, kurmayı planladığı 4 yeni Hidroelektrik Santrali (HES) projesi için TSKB’den sağladığı 42 milyon Euro değerindeki kredinin imza töreni 3 Eylül 2009 tarihinde yapıldı.

“Türkiye’nin Çevreci Bankası” TSKB’nin finansörlüğünde kurulacak olan HES’ler, Giresun, Ardahan, Düzce ve Kayseri’de inşa edilecek. Toplam kurulu gücü 42 MW olacak ve yılda toplam 130 mn kWh enerji üretecek HES’lerin 56 milyon Euro’ya mal olması planlanıyor.

Türkiye’de sayıca en fazla yenilenebilir enerji projesini finanse eden kurum olan TSKB’nin bu proje ile birlikte finanse ettiği proje sayısı da 72’ye ulaşıyor. Bunlar arasında 65 hidroelektrik santrali, 3 rüzgar santrali, 2 jeotermal enerji santrali, 2 adet de metan gazından elektrik üretimi yapan santral bulunuyor.

TKSB Genel Müdürü Halil Eroğlu kredi imza töreninde yaptığı konuşmada, “TSKB olarak sürdürülebilir ve çevre odaklı yatırımları finanse etmek üzere tasarlanmış özel krediler sunuyoruz. Son 5 yıl içinde enerji portföyümüzü önemli ölçüde geliştirerek, sağladığımız çevre ve yenilenebilir enerji kredileri ile çevre konusunda, Türkiye’de sayıca en fazla projeye imza atmış banka konumuna geldik. Ülkede bu konuda yarattığımız katma değer uluslararası platformlarda da büyük ilgi görüyor. Financial Times ve IFC tarafından verilen ‘Sürdürülebilir Bankacılık Ödülleri’ kapsamında ‘Gelişmekte Olan Ülkeler’ kategorisinde ‘Yılın Sürdürülebilir Bankacılık’ ödülünü bu yıl ikinci kez almış olmamız da buna en güzel örnek” dedi.

İspanyol Essentium Grubu’nun son yıllarda yatırım odağını Türkiye’ye kaydırdığını vurgulayan Eroğlu, “Son dönemde yabancı yatırımcıların da Türkiye’deki enerji potansiyelini fark ettiklerini ve enerji yatırımlarına ilgi gösterdiklerini görüyoruz. Türkiye'de en yüksek miktarda yatırım yapan İspanyol şirketi unvanına sahip Essentium’un kuracağı 4 HES için 42 milyon Euro gibi önemli bir oranda finansman sağlamaktan dolayı mutluyuz. Ülkemizdeki enerji sektörünün gelişimi için bu tarz projelere destek vermeye devam edeceğiz” diye konuştu.

Essentium Group Yönetim Kurulu Başkanı Susana Monje ve İspanya Büyükelçisi Joan Clos’un da katıldığı imza töreninde Essentium Grup adına imza atan Essentium Enerji Yatırımları A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Ali Berkan Ateş ise Grup olarak Türk ekonomisi ve sanayisinin gelecek yıllardaki büyüme potansiyeline ve dinamizmine inandıklarını, Türkiye’de enerji, çimento ve madencilik alanlarında en büyük yatırımı gerçekleştiren İspanyol şirketi olduklarını söyledi. Ateş sözlerine şöyle devam etti: “Türkiye’de elektrik enerjisi talebinde yaşanan artış ve bununla ilgili olarak yenilenebilir enerji alanındaki yatırım fırsatları, Essentium Grubu açısından Türkiye’yi bu alanda öncelikli yatırım yapılacak ülke kategorisine sokuyor. Essentium Grubu olarak Türkiye’de halen 100 MW’a ulaşmış olan yenilenebilir enerji portföyümüzü, güneş ve rüzgar enerjisi alanlarında da çeşitlendirerek artırmayı hedefliyoruz. Ayrıca bu alanda önemli bilgi ve deneyim sahibi olan İspanya ile çok yakın ilişkiler içinde olan Türkiye’de yenilenebilir elektrik enerjisi üretimine yönelik yatırım yapan ilk İspanyol Yatırım Grubu olmaktan kıvanç duyuyoruz.”