TSKB ve KFW işbirliğinde “Enerji Verimliliği” semineri düzenlendi
Çevre politikalarını sürdürülebilirlik felsefesinin temeli olarak gören ve Türkiye’nin ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi sertifikasına sahip ilk bankası olan Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB), KFW Alman Kalkınma Bankası işbirliğiyle “Enerji Verimliliği” semineri düzenledi.
Yenilenebilir enerji ve çevre projelerinin finansmanında geniş portföye sahip TSKB, şirketlerin iklim koruma limitleri dahilinde gelişmelerine ve büyümelerine destek olan KFW Kalkınma Bankası ile ortaklaşa “Enerji Verimliliği” semineri gerçekleştirdi. TSKB Genel Müdür Yardımcısı Orhan Beşkök’ün açılış konuşmasını yaptığı seminerde, sürdürülebilirlik anlayışı çerçevesinde endüstri ve sanayide enerji verimliliği tartışıldı.
28 Eylül’de, TSKB Cennet Bahçesi’nde gerçekleşen etkinlikte TSKB Genel Müdür Yardımcısı Orhan Beşkök, Elektrik İşleri Etüt İdaresi Genel Başkan Yardımcısı Erdal Çalıkoğlu, KFW Kalkınma Bankası Güneydoğu Avrupa ve Türkiye Enerji ve Ulaştırma Bölüm Başkanı Olaf Zymelka, Berliner Energieagentur, Sanayide Enerji Verimliliği ve Yenilenebilirliği Potansiyel ve Uygulamaları Grup Lideri Sabine Piller, Hayat Kimya’dan Ahmet Işıklar, EPROPLAN GmbH Genel Müdürü Christopher Soldwedel ile Siemens’ten Kaya Tütengil ve Cemil Yaman konuşmacı olarak yer aldılar.
“Enerji Verimliliğinin Genel Önemi” ana başlıklı ilk oturum, TSKB Genel Müdür Yardımcısı Orhan Beşkök’ün açılış konuşmasıyla başladı. Beşkök, konuşmasında Türkiye’de enerji verimliliği konusunda önemli bir potansiyel olduğunun altını çizerek, TSKB’nin uluslararası kuruluşlardan sağlanan kredilerle enerji verimliliği projelerini aktif bir şekilde desteklemeye başladığını belirtti. Son bir yılda aktif olarak 10 enerji verimliliği projesini desteklediklerini kaydeden Beşkök, Dünya Bankası, KFW (Alman Kalkınma Bankası) , AFD (Fransız Kalkınma Bankası) ve AYB’den (Avrupa Yatırım Bankası) temin ettikleri 760 milyon doların üzerinde krediyi yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği projeleri için kullandırdıklarını dile getirdi.
Beşkök konuşmasında ayrıca Türkiye ekonomisinin enerji yoğun bir görünüme sahip olduğunun da altını çizerek, 2007 yılı verilerine gore 1000 dolarlık milli gelir sağlamak için sarf edilen enerjinin OECD ülkelerinde ortalama 0,18 petrol eşdeğeri ton iken bu rakamaın Türkiye’de 0,27 petrol eşdeğeri ton olduğunu dile getirdi. Beşkök son olarak OECD ülkeleri ve Türkiye arasındaki bu farkın, Türkiye’deki enerji verimliliği potansiyelini gösterdiğini vurguladı.
Ardından söz alan EİE (Elektrik İşleri Etüt İdaresi) Genel Başkan Yardımcısı Erdal Çalıkoğlu, Türkiye’de enerji verimiliği konusunda uygulanmakta olan politikalar ve gerçekleştirilmesi hedeflenen projeler hakkında bilgi verdi. Çalıkoğlu ayrıca Türkiye’de enerji kullanımındaki eğilimler ve bu eğilimleri değiştirmeye yönelik düzenlemelere de değindi.
KFW Kalkınma Bankası Güneydoğu Avrupa ve Türkiye Enerji ve Ulaştırma Bölüm Başkanı Olaf Zymelka ise konuşmasında enerji verimliliği konusunda atılması gereken adımlar hakkında önerilerde bulunarak, Türkiye’de enerji verimliliğinin artırılması yönünde büyük bir potansiyel olduğunun altını çizdi.
Devam eden konuşmalarda ise endüstriyel uygulamalarda (kağıt ve çimento sektörleri) enerji verimliliğini artırma yöntemleri üzerinde durulurken, bu alandaki başarı hikayeleri örneklerle anlatıldı.
Sürdürülebilir bankacılık faaliyetlerine büyük önem veren ve 2010 yılının Eylül ayı itibari ile 200’ün üzerinde yenilenebilir enerji projesini inceleyerek, toplam 90 adedini finanse eden TSKB, 2009 yılından itibaren enerji verimliliği yatırımlarının finansmanına başladı. Banka olarak bugüne kadar demir çelik, petro-kimya, plastik, kağıt gibi sektörlerde 10 farklı enerji verimliliği projesini finanse etti. TSKB kendi içinde de çeşitli çalışmalara imza atıyor. Tüm merkezlerinde yenilenebilir enerji kullanan TSKB, böylece enerji verimliliğini en üst düzeye çıkarmayı başararak elektrik tüketimde %9 oranında azalma sağladı.