search

TSKB´den, Batı Anadolu Grubu´na 36 milyon dolar Enerji Verimliliği Finansmanı

20 Aralık 2012
- 3 dk Okuma

Enerji verimliliği kapsamındaki projelerin desteklenmesinde öncü rol üstlenen TSKB, Batıçim ve Batısöke'ye atık ısıdan elektrik enerjisi üretimi ve dik hammadde değirmeni yatırımlarının finansmanı için 36 milyon dolar enerji verimliliği finansmanı sağladı.

Türkiye'nin ilk özel kalkınma ve yatırım bankası TSKB, Batı Anadolu Grubu'nun Türk çimento endüstrisindeki güçlü temsilcilerinden Batıçim ve Batısöke'ye atık ısıdan elektrik enerjisi üretimi ve dik hammadde değirmeni yatırımlarının finansmanı için Dünya Bankası, Avrupa Yatırım Bankası, Alman Kalkınma Ajansı (KFW), İslam Kalkınma Bankası ve IFC kaynaklı ‘Enerji Verimliliği Kredileri'nden toplam 36 milyon dolar enerji verimliliği finansmanı sağladı.

TSKB'nin aracılık ettiği 36 milyon dolar enerji verimliliği finansmanıyla, Batıçim'de 9 MW kapasiteli tesisin yıllık yaklaşık 51.000.000 , Batısöke'de ise 5,5 MW kapasiteli tesisin yıllık yaklaşık - 35.000.000 kWh elektrik üretimi planlanıyor. Batı Anadolu Grubu'nun yine bir başka enerji verimliliği projesi olan dik hammadde değirmeninin tamamlanmasında da finansmandan yararlanılacak. Dik Hammadde değirmeninde yıllık elektrik enerjisi kullanımında - 9.975.000 kWh'lik bir azalma ve teknolojinin yeniliği nedeniyle daha tozsuz ve temiz bir üretim ortamı hedefleniyor.

TSKB Genel Müdürü Yardımcısı Burak Akgüç yaptığı açıklamada, "Batıçim ve Batısöke'ye sağladığımız enerji verimliği finansmanının bu alandaki projelerin sayıca artmasında iyi bir örnek olacağını düşünüyoruz. Türkiye ekonomisinin sürdürülebilir kalkınmasına katkıda bulunacak yatırımlara sağladığımız kredilerle ülkemizin alternatif enerji kaynaklarına getireceği katkıyı çok önemsiyoruz. Bu çerçevede özellikle enerji verimliliği projelerinin finansmanına öncelik vermeye devam edeceğiz" dedi.

TSKB'nin enerji verimliliği finansman projeleri hakkında da bilgi veren Onat, "TSKB olarak, son iki yıldır enerji verimliliği yatırımlarına özel önem veriyoruz. Yatırım projelerinin finansmanı konusunda yıllardan beri sürdürmüş olduğumuz öncü rolü, son yıllarda enerji verimliliği projelerinin finansmanına yoğunlaştırdık. Aralık 2012 itibariyle 27 farklı enerji verimliliği projesini finanse ettik. Bu projelerle sağlanacak enerji tasarrufu 188.000 hanenin bir yıllık ısınma ihtiyacına karşılık geliyor. Enerji Verimliliği projesi için tahsis edilen kredi tutarı ise 316 milyon ABD doları düzeyindedir. Bu yatırımlar sonucunda 1.055.000 ton/yıl CO2 salınımı azalması ve 185.264 TEP(ton petrol) karşılığı enerji tasarrufu sağlandı."

Batı Anadolu Grubu Genel Müdür Yardımcısı Feyyaz Ünal ise "Batı Anadolu Grubu olarak, sanayinin olmazsa olmazı sürekli iyileştirme ve devamlı gelişme ilkeleri doğrultusunda Batıçim ve Batısöke çimento fabrikalarımızda çevre ve enerji verimliliği yatırımlarımızı arttırarak sürdüreceğiz. Çimento fabrikalarında üretimin gerçekleştirilmesinde kullanılan araçlardan biri yüksek debi ve sıcaklıktaki havadır. Enerji Verimliliği projesiyle hedefimiz atmosfere gitmekte olan bu yüksek debi ve sıcaklıktaki temiz havayı değerlendirerek elektrik enerjisi elde etmek ve ülke ekonomisine kazandırmaktır. Her iki çimento fabrikamız için de projeden elde edilecek elektrik enerjisi, ihtiyacın %30'unu karşılamakta kullanılacak. Böylece üretim maliyetlerimizde de azalma olacak.

Çevre ve enerji verimliliği projelerine bugüne kadar toplam 97 milyon TL yatırım gerçekleştirildik. Devreye aldığımız çevre ve enerji verimliliği projeleri sayesinde toplam yılda 55.000 ton karbon emisyonunu önleyerek 61.000 ağacın sağladığı oksijen miktarı kadar çevreye katkı sağlıyoruz" değerlendirmesinde bulundu.