search

TSKB’nin 2009 Konsolide net karı 261 milyon TL

10 Şubat 2010
- 2 dk Okuma

Türkiye’nin ilk özel kalkınma ve yatırım bankası olan Türkiye Sınai Kalkınma Bankası A.Ş. 2009 yılını 261 milyon TL konsolide net karla kapattı. TSKB’nin vergi öncesi konsolide karı 298 milyon TL olarak gerçekleşirken, konsolide aktif büyüklüğü de bir önceki yıla oranla %15 büyüme göstererek 7.3 milyar TL’ye ulaştı.

TSKB, 31 Aralık 2009 tarihi itibariyle finansal sonuçlarını açıkladı. TSKB’nin vergi öncesi konsolide karı 298 milyon TL’ye yükselirken, konsolide net dönem karı ise 261 milyon TL olarak gerçekleşti.Bankanın konsolide net karı yıllık bazda %124 artış gösterdi.

TSKB’nin konsolide aktif büyüklüğü, 2009 yılsonunda geçen yılın aynı dönemine göre %15 büyüme kaydederek 7.3 milyar TL seviyesine ulaştı. TSKB, 31 Aralık 2009 itibariyle konsolide özkaynaklarını 1.1 milyar TL’ye taşırken, toplam kredileri 3.8 milyar TL seviyesinde gerçekleşti. TSKB’nin solo bazda vergi öncesi karı 211 milyon TL’ye yükselirken, net dönem karı ise 175 milyon TL olarak gerçekleşti. Bankanın net karı yıllık bazda %47 artış gösterdi. Toplam aktifleri ise %11 artarak 6.9 milyar TL seviyesine ulaşmıştır.

TSKB Genel Müdürü Halil Eroğlu, “Dünyada birçok ülkede bankaların kurtarılması için bankacılık sektörüne para aktarıldı, aktarılmaya devam ediyor. Ülkemizde ise bankacılık sektörü daha önce yaşanan sorunlardan dolayı günümüzde artık daha güçlü özvarlık ve güçlü sermaye yeterliliğine sahip... 2008’de başlayan ve 2009 yılında da devam eden global krize rağmen TSKB olarak konsolide karımızı %124 artışla 261 milyon TL’ye yükselttik. Özkaynaklarımızı ise toplam 1.1 milyar TL’nin üzerine taşıdık. Resesyondan çıkış sürecinde 2010 yılında gerek krediler gerekse yatırım bankacılığı faaliyetlerinde artış bekliyoruz. Yatırım bankacılığı faaliyetlerinde portföy yönetimi, gayrimenkul sektörü ve halka arz konusunda aktif olmayı sürdüreceğiz. Bununla beraber, önümüzdeki yıllarda da Türk ekonomisine ve Türkiye’deki yatırımların artmasına yönelik sorumluluklarımızı en iyi şekilde yerine getirmeye devam edeceğiz” dedi.

Uzun yıllardır uluslararası kuruluşlarla işbirliğini başarılı bir şekilde yürüten ve Türkiye’deki yatırım projeleri için finansman sağlayan TSKB, bu işbirliklerinin sonucu olarak 2009 yılında toplam 1 milyar dolar tutarında uzun vadeli kaynak sağladı. 2009 yılı itibariyle, 2 yıldan uzun vadeli kaynakların pasif içindeki oranı %62’ye ulaştı. Özellikle, Yenilenebilir Enerji sektörünün finansmanına orta ve uzun vadeli kredi plasmanları ile ağırlık veren TSKB kredi portföyündeki sağlıklı büyümeyi 2009 yılında da devam ettirdi. TSKB’nin takipteki kredilerinin toplam kredilere oranı, sektör ortalamasının oldukça altında kalarak % 0.6 olarak gerçekleşti.

Uluslararası kuruluşlardan sağlanan özel kaynaklarla çevre ve enerji verimliliği alanındaki yatırımlara ağırlık verecek olan TSKB, geçtiğimiz ay sürdürülebilirlik raporunu yayınlayarak bankacılık sektöründe bir ilke imza atmıştı.