search

TSKB'ye Dünya Bankası’ndan 420 milyon dolar kredi

9 Haziran 2009
- 2 dk Okuma

Türkiye’nin özel sermayeli ilk yatırım ve kalkınma bankası TSKB, yenilenebilir kaynaklara dayalı enerji üretimi ve enerji verimliliği alanlarında gerçekleştirilecek yatırımları finanse etmek üzere, Dünya Bankası’ndan 420 milyon dolar tutarında kredi temin etti.

Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB) ile Dünya Bankası arasındaki Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliği Kredi Sözleşmesi, 9 Haziran 2009 tarihinde Ankara’da imzalandı.

T.C. Hazine Müsteşarlığı’nın garantörlüğünde temin edilen 420 milyon dolarlık kredi, Türkiye genelinde özel sektöre ait firmaların yenilenebilir kaynaklara dayalı enerji üretimi ve enerji verimliliği alanlarında gerçekleştireceği yatırımların finansmanında kullanılacak.

TSKB, söz konusu kredinin 350 milyon ABD doları tutarındaki bölümünü (210 milyon ABD Doları ve 109,6 milyon Euro) Dünya Bankası’ndan; geriye kalan 70 milyon ABD Doları tutarındaki bölümünü ise Dünya Bankası aracılığıyla Temiz Teknoloji Fonu’ndan (Clean Technology Fund-CTF) sağladı.

Temiz Teknoloji Fonu’ndan Türkiye’deki yatırımlara destek

İklim değişikliğinin yol açtığı olumsuz etkileri yönetmek ve azaltmak amacıyla kurulan Temiz Teknoloji Fonu’na gelişmiş ülkeler katkıda bulunuyor. Buna karşılık, Fon’un destekleyeceği yatırımlar, gelişmekte olan ülkelerde gerçekleştiriliyor. Türkiye, söz konusu Fon’un desteklediği ilk ülkeler arasında yer alıyor.

TSKB Genel Müdürü Halil Eroğlu, “Bu krediyle, TSKB yenilenebilir enerji sektörüne verdiği desteği daha da artırarak sürdürecek ve yeni bir alan olarak da enerji verimliliğine yönelik yatırımların finansmanına öncülük edecektir” diye konuştu.

TSKB, ikinci kez “Yılın Sürdürülebilir Bankası” Ödülü’ne layık görüldü

Daha yaşanabilir bir dünyanın, ancak çevre ve iklim değişikliği konusunda atılacak sorumlu adımlarla mümkün olduğuna inanan TSKB, bu konudaki hassasiyetini yeni bir ödülle taçlandırdı.

Financial Times ve bir Dünya Bankası Grubu üyesi olan IFC (International Finance Corporation) tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen ‘2009 Financial Times Sürdürülebilir Bankacılık Ödülleri’ kapsamında TSKB, ikinci kez ‘Gelişmekte Olan Ülkeler’ kategorisinde Doğu Avrupa bölgesinde ‘Yılın Sürdürülebilir Bankası’ ödülüne değer görüldü.

TSKB Genel Müdürü Halil Eroğlu, TSKB’nin çevresel faaliyetlerine hız kesmeden devam ettiklerini belirterek, şunları söyledi:

“TSKB, 59 yıllık geçmişinde hayata geçirdiği projelerle hep ilklere imza attı. Çevre konusunda ise ISO 14001 Çevre Yönetim Sertifikası’nı alan ve karbon ayak izini silen ilk banka durumundayız. Son aylarda Birleşmiş Milletler Çevre Programı Finans İnisiyatifi’ne (UNEP FI) kabul edilen tek Türk bankası olduk. Bu yıl ikinci kez layık görüldüğümüz Financial Times ‘Yılın Sürdürülebilir Bankacılık’ ödülü ise çevreye olan bu ciddi yaklaşımımızın en önemli sembolü. Böylesine anlamlı bir ödülü bir kez daha kucaklamaktan dolayı büyük gurur ve mutluluk duyuyoruz.”

TSKB’nin yenilenebilir enerji ve çevre yatırımlarının finansmanında lider durumda olduğunu belirten Eroğlu, sürdürülebilir projelere imza atmaya ve yenilenebilir enerji yatırımlarını desteklemeye devam edeceklerini kaydetti.