Türkiye Ekonomisinin Uzman ve Danışman Bankası TSKB
Suat İnce'nin Ekonomist Dergisi'nde yayınlanan röportajının yansımasına ulaşmak için tıklayınız.
69’uncu faaliyet yılında Türkiye’nin kalkınmasına ve sürdürülebilir büyümesine çok yönlü katkısına devam eden TSKB, her geçen gün alanı genişleyen danışmanlık hizmetleriyle de sağladığı katma değeri çeşitlendiriyor.
Bugüne kadar ülke ekonomisinde pek çok ilke ve gelişime imza atan TSKB, son 20 yıldır özellikle çevresel ve sosyal kalkınmayı da içine alan sürdürülebilir bankacılık modeliyle finans sektöründe ayrıcalıklı konumunu koruyor. İnsan kaynağı profili ve uzman bankacılık nosyonuyla da ayrışan banka, analist, mühendis ve ekonomist kadrolarıyla kalkınmanın nabzını tutuyor, üreten kesimle uzun soluklu işbirlikleri kuruyor. “Global fon sağlayıcılarımızla yarattığımız sinerji pek çok alanda yenilikçi uygulamaları Türkiye’ye ilk getiren banka olmamızı sağlıyor” diyen TSKB Genel Müdürü Suat İnce, tüm bu güçlü yönlerin bankaya yeni olanaklar sağladığına dikkat çekiyor. İnce şöyle devam ediyor: “Üç yıldır yürüttüğümüz Geleceğe Bakış Programımız kapsamında odaklandığımız önemli alanlardan biri hangi kaslarımızın kuvvetli olduğuydu. Bu çalışmaların sonucunda, kurumsal bankacılık ve yatırım bankacılığı alanlarının yanı sıra danışmanlık alanında da kendimizi daha çok ortaya koymaya karar verdik. Ciddi bir çalışma yürüttük. Hatta yakın zamanda danışmanlık hizmetlerimizi organizasyonel olarak da yapılandırdık. Ekonomik, sektörel ve teknik konularda ayrışan çok kuvvetli ekiplerimiz var. Tüm bu ekipleri tek bir direktörlük altında birleştirdik. Ülke ekonomimize sadece kredi olanaklarımızla değil aklımızla, deneyimimizle, uzmanlığımızla da katkı sağlamak hedefiyle danışmanlık hizmetlerimizi daha da yaygınlaştırmak istiyoruz. Her geçen gün alanı genişleyen danışmanlık hizmetlerimizle hayalimiz; Türkiye’de bir çivi çakacak her kurumun, önce TSKB’ye danışması... Yeni yapılanmamızı bu doğrultuda yaptık ve hızlı adımlarla ilerliyoruz.”
TSKB geleceğe hazır
İnce TSKB’nin 2016 yılında başlattığı “Geleceğe Bakış Programı” kapsamında yapılan diğer çalışmaları ise şöyle anlatıyor: “Programla iş yapma biçimimiz, algımız, görüntümüz, iletişim dilimiz gibi pek çok farklı noktada ‘10-20 yıl sonrasına nasıl hazırlanmalıyız?’ sorusuna odaklanıyoruz. Organizasyon yapısı, müşteri yönetimi, fon temini ve yönetimi, kredi süreçleri, iç müşteri memnuniyeti, performans yönetimi gibi pek çok alana farklı bir gözle baktık. Kendi aklımızla yetinmedik önemli şirketlerden danışmanlık aldık. Kısa sürede çok güzel sonuçlar elde ettiğimizi de memnuniyetle belirtmek isterim. Genç arkadaşlarımızın CEO gibi düşünmelerini sağlamak için özel programlar geliştirdik. Girişimcilik bakış açısını, inovasyonu kurum kültürümüze katmak için adımlar attık. Binamızın iç mimari tasarımında yeniliğe gittik, daha enerjik bir çalışma ortamı tasarladık.”
2019 yılında geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi TSKB’nin kurumsal bankacılık, yatırım bankacılığı ve danışmanlık alanlarındaki konumunu geliştirerek ileriye taşımak istediklerini belirten İnce, geçen yıl imza atılan önemli kaynak anlaşmalarına da değiniyor: “Bu kaynakları ekonomimize en iyi şekilde aktarmak üzere; kadın istihdamı, yenilenebilir enerji, enerji ve kaynak verimliliği gibi sürdürülebilirlik temalarının yanı sıra ülkemize döviz girdisi sağlayan ihracatçı firmaların yatırımlarının desteklemesi yönünde çalışmalarımızı artırarak sürdürmeyi hedefliyoruz.”
Çevreci yatırımlar önceliğini korumaya devam ediyor
Yüzde 73 oranındaki sürdürülebilirlik portföyü ile dikkat çeken TSKB, son 20 yıldır çevreyi koruyan, sorumlu üretim yapan, ülkemizin karbon ayak izini azaltan yatırımlara öncelik veriyor. Bu önceliğin artarak önemini koruduğuna işaret eden Suat İnce, “Diğer yandan kalkınmanın kapsayıcı olması için finans sektörünün yapabileceği çok şey olduğuna inanıyoruz. Son dönemde Fransız Kalkınma Ajansı ve Dünya Bankası’ndan sağladığımız fonlarla kadınların iş gücüne katılımını destekleyen, kadın dostu bir çalışma iklimi yaratan firmaların yatırımlarına destek vermeye başladık. Bu firmaları özel ölçüm modellerimizle belirliyor, kadın istihdamını artıranlara biz de güç katıyoruz” diyor.
İnce bankanın finansal performansı hakkında ise şu bilgileri veriyor: “Yurt içi ve yurt dışındaki yoğun gündeme rağmen, proaktif bir yaklaşımla oluşturduğumuz politikalarımız sayesinde 2018 yılını başarılı bir şekilde tamamladık. 2019 yılında da beklentilerimizle uyumlu güçlü finansal sonuçlar üretmeye devam ediyoruz. Aktif kalitesini koruma, sermayeyi güçlü tutma ve yüksek likiditeyi devam ettirme yoğunlaştığımız önemli konular arasında öne çıkıyor. Bu yılın ilk çeyreğinde Banka’nın aktifleri 41,6 milyar TL’ye, özkaynakları ise 5,3 milyar TL’ye ulaştı. 185 milyon TL seviyesinde gerçekleşen üç aylık net dönem karımız ile %14,8 oranında özkaynak karlılık oranı elde ettik. %2,1 olan takipteki alacaklar oranımızı koruduk.”
Bankacılık, 2023 hedeflerinin lokomotif sektörü konumunda
Yeniden dengelenme sürecinde bankacılık sektörünün ekonomiye verdiği desteğin öneminin artığını söyleyen İnce, 2019 içinde finansal dalgalanmalardan etkilenen şirketlerin kredilerinin yapılandırma süreçlerinin ön planda olacağını belirtiyor. Sektörün güçlü ve sağlıklı yapısıyla, yurtdışı kredi ödemelerini başarılı bir şekilde yenilerken, diğer yandan kredi talebindeki olası iyileşmelere cevap verebilecek nitelikte faaliyetlerini sürdüreceğine inandığını belirten İnce sözlerini şöyle sürdürüyor: “Bankacılık sektörü, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. Kuruluş yıldönümü olan 2023 yılı için oluşturulan stratejik vizyon ve hedefler projesinin lokomotif sektörü konumunda. Sektörümüzün yasal, kurumsal ve teknik altyapısı ve yetişmiş insan gücü ile önemli bir noktaya geldiğini söyleyebilirim. Bankalarımızın sermaye kaynaklarını yatırım ve istihdama yönlendirerek üzerine düşen görevi yerine getirmeye devam edeceğine inanıyorum. TSKB özelinde bakarsak, biz ülke kalkınmasına destek olma misyonuyla kurulmuş bir bankayız. Bu süreçte iş modelimiz haline gelen sürdürülebilir ve kapsayıcı büyümeye prensiplerimiz, finansman kaynaklarımız ve danışmanlık hizmetlerimiz ile ülkemiz ekonomisinin gelişimine yönelik sağladığımız katma değeri artırmak en büyük hedefimizdir.”