search

Kapsayıcı Finansman Faaliyetlerimiz

Toplumum tüm kesimlerinin ekonomiye, üretime ve sosyal hayata katılımını ifade eden kapsayıcı kalkınma kavramı her yönüyle ülkemizin en önemli gündem maddelerinden birini oluşturuyor. TSKB olarak Dünya Bankası ve AFD (Fransız Kalkınma Bankası) gibi uluslararası kalkınma finansmanı kurumlarından sağladığımız özel temalı fonlarımızla bu yönde somut adımlar atılmasını sağlıyoruz.

Kadınların üretime istihdam yoluyla katılımına ve çalışma ortamlarındaki fiziki şartların iyileştirilmesine yönelik, içinde bir ölçüm aracı da bulunan Kadın İstihdamı Kredi programımız kapsamında öncelikle firmaların fırsat eşitliği uygulamalarını analiz ediyor, belli bir seviyenin üzerindeki şirketlere uygun olanaklarla yatırım kredisi sağlıyoruz. Gelişim ihtiyacı olan firmalara rehberlik yapıyor, fırsat eşitliği uygulamalarını hızla hayata geçirmeleri için danışmanlık sunuyoruz.

2016 yılından bu yana programa dahil ettiğimiz firmalarda çok hızlı bir gelişim sağladık. 2022 yılı itibariyle bu şirketlerde; politikalar, eğitim, çalışma koşulları, yönetimde temsil gibi gelişim alanlarında kaydedilen performans artışı ise %27,9 oranlarına ulaştı.

İlave çalışmalarla cinsiyet eşitliği projelerine tedarikçilerini de dahil eden, kadınların üretimini artıracak yönde yeni sosyal sorumluluk projeleri hayata geçiren, daha önce hiç kadın istihdam etmedikleri alanlarda kadın çalışan sayılarını hızla artıran ve bu yolla verimliliklerini beklenenin üzerinde büyüten firmalarımızla iş birliği içinde kapsayıcı kalkınma yolunda somut değer yaratarak ilerlemeye devam ediyoruz.

Kapsayıcı kalkınma alanındaki bir diğer odak alanımız kapsamında ise mülteci akımından etkilenmiş gelişmekte olan bölgelerdeki firmaların finansmana erişimini artırmaya çalışıyoruz. Bu kapsamda Türkiye’de göçten etkilenmiş kalkınmada öncelikli bölgelerde faaliyet gösteren özel sektör firmalarına kaynak aktarıyor, o bölgelerdeki yatırım ve istihdam ortamının iyileşmesi için katkı sunuyoruz.

İstihdama destek olmak yönündeki vizyonumuzla Türkiye’nin sürdürülebilir üretim kapasitesini artırmaya odaklanıyoruz. Bu kapsamda sanayi ve hizmet sektörlerindeki iş gücümüzün sağlığını ve güvenliğini en ön sıraya koyuyor, çalışma hayatındaki riskleri ortadan kaldıran yatırım projelerine destek veriyoruz.

TSKB’de Fırsat Eşitliği

Kadın çalışan ve yönetici oranları %50’nin üzerinde olan bir banka olarak WEP’s protokolünün ilk imzacıları arasında yer alıyoruz. Cinsiyet eşitliği alanındaki iyi uygulamalarımızla 2018 yılında Kagider-Dünya Bankası ortak girişimi olan FEM (Fırsat Eşitliği Modeli) Sertifikasyonu almaya hak kazandık. İştirak şirketlerimizi ve kredi sağladığımız firmaları da bu sertifikasyonlar yönünde destekliyoruz.

Fırsat eşitliği ile kadının güçlenmesi alanına sosyal sorumluluk projelerimizle de önemli bir katkı sağlıyoruz.

TEV (Türk Eğitim Vakfı) ile üniversiteli kız öğrencilere, IKSV (İstanbul Kültür Sanat Vakfı) ile üstün yetenekli genç kadın müzisyenlere eğitim bursu veriyoruz.

İş dünyasında cinsiyet eşitliği alanında farkındalığı artırmak ve iyi örnekleri çoğaltmak için de sorumluluk alıyor, SKD-Türkiye (Sürdürülebilir Kalkınma Derneği) ile kurduğumuz, iş dünyasına fırsat eşitliği alanında dijital bir rehber niteliğinde olan #EşitAdımlar platformunun sponsorluğunu üstleniyoruz.