search

Tüm Bankalardaki Hesap Numaraları IBAN'a Dönüşüyor!

1 Eylül 2009
- 2 dk Okuma

EFT ve SWIFT işlemlerinizi IBAN ile gerçekleştirebilirsiniz.

T.C. Merkez Bankası Tebliği gereği, IBAN (Uluslararası Banka Hesap Numarası) kullanımı, 1 Ocak 2010 tarihi itibari ile zorunlu oluyor. Bu tarihten başlayarak EFT, havale, virman gibi para transferlerinde IBAN kullanılacaktır.

IBAN Nedir ve Ne Amaçla Kullanılır?

IBAN, para transferlerinin yanlış hesap numarası ile yapılmasını önlemek amacıyla oluşturulmuş ve ilk olarak Avrupa Birliği ülkelerinde ortaya çıkmış bir hesap numarası standardıdır.

Her ülkenin ve bankanın hesap numaraları standardlarının farklı olması sebebi ile , bir başka bankadaki hesaba para göndermek isteyen müşterilerin yanlış hesap numarası kullanmaları durumunda , karşı bankada paranın aktarılacağı bir hesap bulunamamakta ve transfer işlemi müşteriye geri dönmektedir. Zaman ve iş gücü kaybına neden olan bu hatalı işlemler sebebi ile müşteriler ek maliyetlere katlanmak zorunda kalabilmektedirler.

33 Avrupa ülkesinde kullanımda olan IBAN sistemi sayesinde para transferi talebi gönderici bankaya ulaştığında alıcı bankaya transfer mesajını göndermeden kendi içerisindeki özel ve standart hesaplama yöntemi ile kontrol edilebilmekte ve yanlış bir IBAN ile yapılmak istenen para transferi başlamadan engellenmiş olmaktadır.

IBAN, var olan hesap numaralarını kullanılamaz hale getirmemektedir , sadece IBAN kullanılarak para transferi yapılması durumunda olabilecek hataların önüne geçilmektedir.

IBAN, sağladığı bu tür faydalar nedeniyle Avrupa Birliği ülkelerinin yanı sıra diğer bazı ülkeler tarafından da kabul görmüştür ve uygulanmaktadır. Bazı ülkeler, IBAN’ı yurtiçi para transferi işlemlerinde de kullanmaya karar vermişler; bazı ülkeler de aralarındaki ve kendi sınırları dahilindeki para transferleri için IBAN kullanımını zorunlu hale getirmişlerdir.

TSKB hesabınıza ait IBAN numaranıza TSKB Online Şube içerisindeki Hesap Bilgilerim - Portföyüm seçeneklerinden ulaşabilirsiniz.

Türkiye Bankalar Birliği'nin konu ile ilgili broşürünü görüntülemek için tıklayınız.