TSKB İklim Değişikliği ile Mücadele ve Uyum Politikası
A. AMAÇ
Küresel iklim değişikliği ve etkileri ile mücadele, Türkiye’de ve dünyada odaklanılması gereken öncelikli konuların başında gelmektedir. İklim değişikliği birçok sektör için kayda değer riskler oluşturduğu gibi iyi planlandıkları ve yönetildikleri takdirde stratejik fırsatları da beraberinde getirecektir. Türkiye’nin nitelikli kalkınması için sürdürülebilirliği ve kapsayıcılığı ana iş modeli olarak benimseyen Türkiye Sınai Kalkınma Bankası A.Ş. (TSKB), iklim değişikliği kaynaklı fiziksel ve geçiş risklerinin ve söz konusu risklerin yönetilmesi için atılması gereken adımların ve doğacak fırsatların bilincindedir. İklim değişikliğine yönelik yürütülen mücadelede aktif rol alınması ve Türkiye’nin düşük karbon ekonomisine dayalı bir sanayiye geçişine katkıda bulunulması, TSKB’nin sürdürülebilir bankacılık stratejisinin bir parçası olarak öncelikleri arasındadır. TSKB, odaklı bir politika ile iklim değişikliği ile mücadele ve uyum stratejisinin kapsamını ve ilkelerini ortaya koymaktadır.
B. KAPSAM
Bu politika, TSKB’nin iklim değişikliği ile mücadele ve uyumu gözeten uygulamaları ile stratejilerine ilişkin sorumluluk ve prensiplerini belirler. TSKB ve iştiraklerinin tüm çalışanlarını ve faaliyetlerini kapsar.
C. İLKE VE ESASLAR
İklim Değişikliği ile Mücadele ve Uyum Politikası kapsamında TSKB,
1. İştiraklerini de kapsayacak şekilde tüm faaliyet alanlarında ve iç operasyonlarında iklim değişikliği ile mücadele ve uyumu gözetir.
2. İklim değişikliği ile mücadele ve uyumu, Yönetim Kurulu dahil olmak üzere üst yönetimin aktif katılımı ile ele alır. Sürdürülebilirlik Komitesi altında faaliyet gösteren, farklı disiplinlerden çalışanların bulunduğu çalışma grupları ile kolektif bir bakış açısıyla takip eder.
3. İklim değişikliğinden kaynaklanan riskleri tüm iş süreçlerinde önceliklendirirken risk ve fırsatların yönetimi konusunda tüm paydaşları ile iş birliği içinde çalışır.
4. Tüm bankacılık aktivitelerinde iklim değişikliği ile mücadele ve uyum kapsamında, sürdürülebilir altyapı, deniz ve su kaynaklarının korunması, döngüsel ekonomiye geçiş, kirliliğin engellenmesi ve/veya azaltılması, biyoçeşitlilik ve ekosistemin iyileştirilmesi ve korunması için çözüm ortağı olur.
5. İklim değişikliğinden kaynaklanan fiziksel ve geçiş risklerini kredilendirme süreçleri dahil olmak üzere Banka risk yönetimi sistemine dahil eder; risk ve fırsatların analiz edilmesini ve sonuçların en doğru şekilde yönetilmesini hedefler.
6. Tutarından bağımsız olarak, finanse ettiği tüm yatırım ve işletme kredilerinin çevresel ve sosyal etkilerini ulusal ve uluslararası kabul görmüş standartlarda değerlendirir, yönetir ve kredi kararlarını alırken saptanan potansiyel risk ve fırsatları göz önünde bulundurur.
7. İklim değişikliği ile mücadele kapsamında yeni kurulacak veya kapasite artışına yönelik kömür yakıtlı termik santral ve elektrik üretim amaçlı kömür madenciliği yatırımlarını finanse etmeyeceğini beyan eder. Banka kömür faaliyetlerinin finansmanından (Donuk alacaklar hariç) 2035 yıl sonuna kadar çıkmayı taahhüt eder.
8. İklim değişikliği ile mücadele odaklı Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’na (SKA) aktif katkıda bulunur.
9. Bilim Temelli Hedefler Girişimi’ni (Science Based Targets initiative - SBTi) ve Net Sıfır Bankacılık Birliği’ni (Net Zero Banking Alliance- NZBA) destekler ve bu doğrultuda sera gazı emisyonlarını Paris Anlaşması’nın uzun vadeli hedeflerine uyumlu şekilde azaltmak için hedefler belirler ve gerekli aksiyonları uygular. Yıllık sera gazı emisyonlarını ISO 14064 Sera Gazı Raporlama ve Doğrulama Standardı’na göre hesaplar, doğrulatır ve performansını sürekli iyileştirmeyi hedefler.
10. Uluslararası Sürdürülebilirlik Standartları Kurulu (International Sustainability Standards Board – ISSB) kapsamındaki iklim riskleri standartları doğrultusunda ölçüm ve raporlama yapmayı hedefler.
11. Yıllık Entegre Faaliyet Raporu, UNEP FI Sorumlu Bankacılık Prensipleri İlerleme Raporu ve Karbon Saydamlık Projesi (CDP) Raporu yayınlarında iklim değişikliği ile mücadele ve uyum kapsamındaki hedeflerini ve etkilerini şeffaflık ilkesi ile paylaşır.
12. İklim değişikliğine yönelik yürütülen mücadelede aktif rol almak adına kamu kurum ve kuruluşları başta olmak üzere, özel sektör şirketleri, akademisyenler ve sivil toplum kuruluşları ile iş birlikleri ve ortaklıklar gerçekleştirmeyi hedefler, deneyim paylaşımlarında bulunur. Bu çerçevede hazırladığı kamuya açık raporlar ve düzenli yayınlarla tüm paydaşlarını birlikte düşünmeye ve çözümün tarafı olmaya davet eder.
13. Bu politika, TSKB’nin başta Sürdürülebilirlik Politikası olmak üzere Çevre ve Sosyal Etki Politikası, İklim Değişikliği Beyanı ve kurumsal yönetim alanındaki diğer politikalarının tamamlayıcı ve güçlendirici dokümanıdır.
D. YÜRÜRLÜK
Bu politika, Yönetim Kurulu tarafından onaylandığı tarihte yürürlüğe girer.