search

A. AMAÇ

Bu politikanın amacı Türkiye Sınai Kalkınma Bankası A.Ş. (TSKB)’nin ticari faaliyette bulunduğu sözleşmeli tedarikçilere ilişkin beklentileri ortaya koymaktır.

B. KAPSAM

TSKB’nin Genel Müdürlük ve şubelerinde gerçekleştireceği tüm mal ve hizmet alımlarını kapsar.

C. İLKE VE ESASLAR

TSKB Sürdürülebilir Tedarik Yönetimi Politikası aşağıdaki temel ilke ve esasları içerir.

Banka (tarafından);

1. Dış alımlarında yüksek kalitede, uygun maliyetli ürün ve hizmetler sunan, sorumlu, etik, piyasadaki itibarı yüksek, yerel tedarikçilere öncelik verir.

2. Tedarikçi seçimi ve anlaşmasını onaylı Satın Alma Yönetmeliği çerçevesinde gerçekleştirilir.

3. Uygun tedarikçi seçiminin tarafsız ve adaletli bir şekilde yapılmasını sağlar.

4. Tedarikçilerini, sağlayacakları işin kapsamı, niteliği, kalitesi, teslimat tarihleri ve ödeme şartları ile ilgili net ve anlaşılır bir şekilde bilgilendirir.

5. Çalışanları, iş sebebiyle iletişimde oldukları veya çalıştıkları tedarikçilerden herhangi bir çıkar elde edemezler.

6. Tedarikçilerini Banka’nın sürdürülebilirlik standartlarıyla uyumlu hale getirmeyi hedefler. Bu doğrultuda tedarikçilerini teşvik eder, gerektiğinde onlara bilgi ve uzmanlık desteği verir. ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi , 14064 Sera Gazı Emisyonları ve 45001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim sistemi kurmalarını destekler ve bu belgeye sahip olan firmalarla çalışmaya özen gösterir. Faaliyetlerinden kaynaklanan sera gazı emisyonlarını, atıklarını, kaynak kullanımlarını, ulusal ve uluslararası standartlara uygun olarak yönetmeleri teşvik edilir, satın alınan ürünlerin çevre dostu ve geri dönüştürülebilir olmasına özen gösterilir.

7. Tüm tedarikçilerden aşağıdaki maddelerde belirtilen unsurları sağlamalarını bekler ve anlaşma süresi boyunca uyum sağlamlarını teşvik eder:

  • Yasal düzenlemelere istisnasız olarak uymalarını,
  • Sürdürülebilir bankacılık prensipleri gereği çevresel, sosyal ve insan hakları konularında duyarlı olmalarını ve istihdam ettikleri çalışanlarına iş sağlığı ve güvenliği uygulamaları çerçevesinde uygun bir çalışma ortamı sunmalarını,
  • Uluslararası Çalışma Örgütü ve Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi gibi ülkemizin taraf olduğu uluslararası sözleşmelerin gereklerini, insan hakları, çalışma hakları ve sosyal adalet gibi temel ilkeler doğrultusunda uygulama konusunda özen göstermelerini,
  • Ulusal ve uluslararası kanun ve bildirgelerle belirlenmiş olan yaş sınırının altında çocuk işçi çalıştırmamaları. Gerek tedarik zincirinde gerek müşterilerinde çocuk işçi çalıştıran firmaların yer almasına izin vermemelerini,
  • Türk kanun ve yönetmeliklerince belirlenen asgari ücret, maksimum çalışma şartları, fazla mesai ücretlendirme, çocuk işçi çalıştırmama, disiplin ve cezalandırma kurallarına tam uyum sağlıyor olmalarını,
  • Tüm insan kaynakları uygulamalarında; işe alım süreci kapsamında verilen ilanların içeriğinde, mülakatlarda ve çalışan seçim sürecinde, performans ölçme ve değerlendirmede, kariyer planlamasında, terfi sisteminde, çalışanlara sunulan eğitim-gelişim programlarında ve uygulanan ücret politikasında fırsat eşitliği sunmalarını,
  • İstihdam ettikleri çalışanları ile ilgili kanun ve yönetmeliklerde belirtilen yaş hükümlerine, sosyal hak ve güvenceleri ile çalışma saatlerine uygun hareket etmelerini,
  • Çalışanlarını fiziksel olarak suistimal etmemelerini, kurumlarında zorla (gönülsüz) çalışan barındırılmasına izin vermemelerini.

8. Tedarikçiler tarafından sunulan hizmet kapsamında sağlanan uzmanlık bilgisi, tedarikçinin izni olmadan üçüncü taraflarla paylaşılmaz.

D. YÜRÜRLÜK

Bu politika, Yönetim Kurulu tarafından onaylandığı tarihte yürürlüğe girer.

Bankanın Sürdürülebilirlik Politikası ve tamamlayıcı politikalarından biri olan Sürdürülebilir Tedarik Yönetimi Politikası gereğince, iklim değişikliği, su, insan hakları vb. çevresel ve sosyal konularda tedarikçilerimizin mevcut durum ve koşullarını analiz etmek için sürdürülebilir tedarik zinciri anketi oluşturduk. Bu anket sayesinde, emisyon, uluslararası sertifika, kaynak tüketimi ve atık yönetimi gibi verileri toplayarak tedarikçilerimizin ÇSY performansını periyodik olarak izleyebiliyoruz. Tedarikçiler arasında ÇSY konuları hakkında farkındalık yaratmanın ve onları iyi uygulamaları benimsemeye teşvik etmenin yanı sıra, sonuçlar bir boşluk analizi yapmamızı ve benzer teknik bilgi ve ihtiyaçlara sahip tedarikçilerimizi gruplandırarak eğitim/destek programları planlamamızı sağlıyor. Bu etkileşim, tedarikçi ilişkilerini güçlendirmekte, operasyonel verimliliği iyileştirip risklere karşı dayanıklılığı artırmaktadır.


*Yıllık Gözlemler: TSKB, Sürdürülebilir Tedarik Yönetimi Politikası'na tam uyum sağlamayı amaçlamaktadır. TSKB, insan haklarına veya politikada belirtilen diğer kriterlere aykırılık olması durumunda tedarik zincirindeki paydaşları ile olan ortaklıklarını sona erdirir.

2020 Gözlem: Sıfır uyumsuzluk

2021 Gözlem: Sıfır uyumsuzluk

2022 Gözlem: Sıfır uyumsuzluk

2023 Gözlem: Sıfır uyumsuzluk