search

A. AMAÇ ve KAPSAM

Bu politika, Türkiye Sınai Kalkınma Bankası A.Ş. (TSKB)’nin marka ve pazarlama iletişimi faaliyetlerinde sürdürülebilirlik ve sorumlu bankacılık anlayışını gözeten iç ve dış uygulama ile stratejilerine ilişkin prensipleri belirler.

B. TANIMLAR

Ülkemizin sürdürülebilir bir gezegende, sürdürülebilirlik ilkelerine göre büyümesi için iklim dostu ve kapsayıcı bir üretim ekonomisi yönünde etkin bankacılık ve danışmanlık çözümleri sunma amacıyla çalışmalarına devam eden TSKB, sorumlu marka ve pazarlama iletişimi faaliyetleriyle pozitif etki odaklı kalkınmaya katkı sağlamayı amaçlar; bu faaliyetlerinde çevresel ve sosyal etkileri, ilgili risk ve fırsatları yönetir. Hayata geçirdiği marka ve pazarlama iletişimi ve sosyal sorumluluk projeleriyle hedef kitleleri nezdinde sürdürülebilirlik ilkelerinin benimsenmesi için sorumluluk alır. Sürdürülebilir kalkınma, BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları, iklim riskleri, Net Sıfır Emisyon hedefleri ve sorumlu bankacılık ilkeleri ekseninde iş birlikleri, ortak hedefler ve grup şirketleriyle sürdürülebilirlik odaklı sinerji önemli odak alanları arasındadır. Bu politikayla, sorumlu marka ve pazarlama iletişimi konusunda banka içinde etkin çalışmalar yapılması, sektörde ve paydaşlar nezdinde farkındalık yaratılması, ulusal ve uluslararası taahhütlerin güçlendirilmesi hedeflenir.

C. İLKE VE ESASLAR

1. TSKB, tüm marka ve pazarlama iletişimi çalışmalarını ülkemizin ekonomik, çevresel, sosyo-kültürel gelişiminin nitelikli ve sürekli kılınması hedefiyle, UN Global Compact’in 10 ilkesine, UNEP FI Sorumlu Bankacılık Prensiplerine ve BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarına (SKA) katkı sağlamak hedefiyle gerçekleştirir.

2. Marka ve pazarlama iletişiminde sürdürülebilir ve kapsayıcı kalkınma odağıyla çalışır.

3. Paydaşlara ölçülebilir, objektif, doğru, tutarlı ve şeffaf bilgi sağlar.

4. İnsan hakları, çalışma hakları, sosyal adalet, toplumsal cinsiyet eşitliği ve çeşitlilik ilkelerine tam uyumu hedefler.

5. Paydaşlarla ortak değer yaratmak, sürdürülebilir gelecek yönünde farkındalığı artırmak, çevreye, doğaya ve biyoçeşitliliğe hassas davranmak, ortak geleceğimiz için çözüm üretmek, somut değer yaratmaya ve pozitif etkiye odaklanmak değişmeyen değerler olarak öne çıkar.

6. Kurumsal yönetim ilkelerine, hukuka ve gizlilik kurallarına tam uyumu gözetir.

7. Banka içi operasyonlarından kaynaklı çevresel etkilerini yöneterek, Türkiye’nin Kapsam-1 emisyonlarını sıfırlayan ilk bankası olup finanse ettiği faaliyetlerden kaynaklanan emisyonlarını azaltma sorumluluğuyla ilerler. Bu çerçevede marka ve pazarlama iletişimi çalışmalarının çevresel ayak izini azaltma yönünde aksiyon alır. Satın alma süreçlerinde çevresel etkileri gözetir. Ürünlerde geri dönüşüme uygun ya da geri dönüştürülmüş materyallerin kullanımını önceliklendirir.

8. Bankanın temel stratejileriyle paralel olarak marka ve pazarlama iletişimi alanındaki tüm kararlarda ÇSY (Çevresel, Sosyal ve Yönetişim) yaklaşımını gözetir.

9. Sorumluluk sahibi bir kurumsal vatandaş olarak, çevre, iklim değişikliği, kültürel kalkınma, kadın istihdamı, nitelikli eğitim, cinsiyet ve fırsat eşitliği odaklı sosyal sorumluluk projeleriyle somut ve ölçülebilir değer yaratır.

10. İletişim dilinde cinsiyet, yaş, kıdem, bedensel ve zihinsel engel, dil, din, ırk ve etnik ayrım yapmaz.

11. Çevreye, biyoçeşitliliğe ve insan sağlığına zarar veren, insan haklarını ve güvenliğini ihlal eden, küresel barış ortamını tehdit eden, bağımlılığa teşvik eden sektörlerle çevresel dokuya ve kültürel mirasa zarar veren projeleri ve yatırımları faaliyet kapsamı dışında tutar. 

12. Tüm çalışanlarına müşteri, değer ve çözüm odaklı olmak yönünde yapılandırılmış eğitim ve gelişim programları sunar; çalışanlarının sürdürülebilirlik ve sosyal etki konularında kapasitesini artırmak için sorumluluk alır.

13. Sektöründe ve üretim dünyasında sürdürülebilirlik alanında farkındalığın yükselmesi, somut çözümlerin artması, yeni rol modeller yaratılması için çalışır.

14. Üst düzey yöneticilerin sürdürülebilirlik ve kapsayıcılık alanında sözcülük ve savunuculuk yapmasını destekler.

15. Marka ve pazarlama iletişimi faaliyetlerinde hedef kitlelerini, ülkemizin sürdürülebilir ve kapsayıcı kalkınmasına destek vizyonuyla belirler.

16. İç ve dış iletişimde paydaşlarına yanlış ve yanıltıcı bilgi vermez.

17. Marka hakkında iradesi dışında çıkan yanıltıcı haberlerle ilgili anında düzeltici aksiyon alır.

18. Olası kriz senaryolarına karşı iş sürekliliğini sağlamak, paydaşlara karşı sorumluluklarını yerine getirmek, marka itibarını korumak ve kamuoyunu etkin şekilde bilgilendirmek yönünde iletişim planları oluşturur.

19. Müşterilerinden ve iş ortaklarından geri bildirim almayı önemser ve bu yönde paydaş analizi çalışmaları gerçekleştirir.  Şikâyet ve önerileri yapılandırılmış sistemlerle kurumsal hafızaya alır ve yönetir.

20. Çevresel ve sosyal etkiyi gözetmeyen, itibarlı ve şeffaf olmayan ödül, sponsorluk ve konferanslarda yer almaz.

21. Şiddet, ayrımcılık içeren ekstrem yayınlar yapan medya kanallarına reklam vermez.

22. Çevreye, topluma ve insana zarar veren olgulara dair mesaj ve görselleri kullanmaz.

23. Marka ve pazarlama iletişimi çalışmalarında “yeşil boyama” yapmaz.

Yeşil boyama, bir hizmetin, ürünün veya markanın gerçeğe aykırı biçimde çevreye karşı sorumluluk taşıyan, sürdürülebilir, tehlikesiz ve doğaya faydalı olduğu üzerine algı yaratmayı hedefleyen pazarlama iletişimi ve reklam kampanyalarına verilen isimdir.

24. İmzacı olduğu taahhütler, içinde yer aldığı dernek ve inisiyatifler, yayınladığı politikalar kanalıyla, pozitif etki için söz verir, insan kaynağını geliştirir, iştirakleriyle sinerji yaratır, deneyimini diğer kurumlarla paylaşarak etkisini büyütür.

25. Hedeflerini, sonuçlarını ve performansını iyileştirmek için atacağı adımları web sitesinde ve raporlamalarında paydaşlarına şeffaf şekilde sunar.

D.  YÜRÜRLÜK

Bu politika, Yönetim Kurulu tarafından onaylandığı tarihte yürürlüğe girer.


TSKB Sorumlu Sürdürülebilirlik İletişimi Politikası ve Kılavuzu’na (PDF) ulaşmak için tıklayınız.