search

A. AMAÇ ve KAPSAM

Bu politika, Türkiye Sınai Kalkınma Bankası A.Ş. (TSKB)’nin cinsiyet eşitliğini gözeten iç ve dış uygulama ile stratejilerine ilişkin sorumluluk ve prensiplerini belirler. TSKB’nin tüm çalışanları ve faaliyetlerini kapsar.

B. TANIMLAR

Toplumsal Cinsiyet Eşitliği, sürdürülebilir kalkınmanın hızlandırılması ve kapsayıcı ekonomik büyümenin tesisi için özellikle öneme sahip bir unsurdur. Konuya ilişkin olarak, banka içinde kapasite geliştirilmesi, farkındalığın artırılması, tüm hizmetler kapsamında yaratılan doğrudan ve dolaylı etkilerin ölçülmesi TSKB’nin öncelikleri arasındadır. Bu kapsamda, içeride ve dışarıda konuya duyarlı fırsatların teşvik edilmesi ile değer yaratılması için odaklı bir politika ile taahhütlerin güçlendirilmesi ve uygulanması hedeflenir.

C. İLKE VE ESASLAR

1. TSKB; iştiraklerini de kapsayacak şekilde çalışma ortamında, faaliyet alanlarında ve tüm operasyonlarında cinsiyet eşitliğini gözetmeyi taahhüt eder ve tüm paydaşları için konuya farkındalık geliştirme fırsatları yaratmayı amaçlar.

2. Toplumsal Cinsiyet Eşitliği konusunu üst düzey yönetimin aktif katılımı ile ele alır, Sürdürülebilirlik Komitesi altında yer alan ve farklı disiplinlerde görev alan çalışanların bulunduğu odaklı bir alt çalışma grubu ile kolektif bakış açısıyla takip eder.

3. Bu politika ile yerine getirmekle sorumlu olduğu taahhütler kapsamında finansal ve sosyal sermayesini etkin şekilde tahsis edecek şekilde hareket eder.

4. Çalışanlarına yönelik cinsiyete dayalı şiddet veya zorbalığa dair düşünce ve eylemlere tolerans göstermez; bildirilen, şüphe duyulan veya gözlemlenen her konuyu araştırmayı ve müdahale etmeyi taahhüt eder.

5. Toplumsal cinsiyet eşitliğine dair kurum ve kuruluşları, özel sektör şirketleri, akademisyenler ve sivil toplum kuruluşları ile iş birlikleri ve ortaklıklar gerçekleştirmeyi hedefler.

6. Ulusal ve uluslararası düzeyde cinsiyet eşitliğini savunan inisiyatiflerin ortaya koyduğu bildirgeleri takip eder, amaç ve stratejileriyle uyumlu, etki alanı yüksek ve gelişim fırsatı sunan bildirgelere destekçi olarak iş dünyasında da cinsiyet eşitliği uygulamalarının artması için katkı verir.

7. Kurum içi ve dışı iletişimde toplumsal cinsiyet eşitliğine uygun ifade dili kullanımına dikkat eder. Düzenlediği konferans ve seminerlerdeki konuşmacı veya panelist davetlerinde cinsiyet eşitliğinin sağlanmasına önem verir.

8. Yıllık Entegre Faaliyet Raporu'nda; Yönetim Kurulu'nda, yönetim seviyesinde ve toplam çalışanlarda kadın çalışan oranına, toplumsal cinsiyet eşitliği kapsamında yürüttüğü çalışmalara ve somut olarak yarattığı doğrudan ve dolaylı etkilere yer verir. Bu çıktıların tutarlılığını, sürekliliğini ve gelişimini gözetir.

9. Bu politikada yer alan her bir maddenin takibi ve yürütülmesinden Sürdürülebilirlik Komitesi, Sürdürülebilirlik Alt Komitesi Cinsiyet Eşitliği Çalışma Grubu üyeleri, Banka yönetici kadroları ve İnsan Kaynakları Müdürlüğü sorumludur.

D. YÜRÜRLÜK

Bu politika, Yönetim Kurulu tarafından onaylandığı tarihte yürürlüğe girer.